Carnavalul de la Veneţia, sub semnul crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Joiţa, directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia
Monica Joiţa, directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia

Celebră în întreaga lume, manifestarea începută sâmbătă a atras în acest an mai puţini turişti decât în ediţiile anterioare. Slaba participare s-a datorat atât ploii, care inundă oraşul italian, cât şi crizei economice.

Astfel, dacă în anii trecuţi numărul turiştilor era, în medie, de aproximativ 80.000, pentru ediţia 2010 s-a estimat iniţial o prezenţă de 70.000, coborâtă la 60.000 după fluxul primelor zile. Carnavalul se va încheia la data de 16 februarie.

Românii sunt prezenţi atât ca turişti, cât şi ca actori ai carnavalului. Un ochi atent îi identifică printre ceilalţi turişti după îmbrăcăminte şi după comportament. Conaţionalii merg de obicei în grup şi, deşi nu sunt gălăgioşi, vorbesc destul de tare. O familie din Ploieşti a venit doar pentru un weekend, împinsă de curiozitate şi atrasă de prezentările văzute la televizor.

Roxana Pascu (30 de ani) locuieşte la Vicenza şi este chelner. „Mi-am luat special cinci zile libere pentru a participa la carnaval", ne spune tânăra.

Mai multe costume româneşti de epocă, în total 60 de exponate, sunt prezente în Muzeul Palatului Mocenigo - la Centrul de Cercetare pentru Istoria Ţesăturilor şi Costumului, în cadrul expoziţiei „RETROmania. Eleganţe româneşti 1850-1947".

Directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Monica Joiţa, a ţinut să ne precizeze că „eleganţa poporului român nu este mai prejos şi nici diferită de eleganţa popoarelor occidentale".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite