Bush ia cuvântul, iar Wall Street zboară - Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarele din Peninsulă vorbesc astăzi despre criza financiară din Statele Unite ale Americii şi despre intervenţia de ieri a  preşedintelui Bush în plenul Senatului american. De asemenea, o altă temă abordată de cotidienele  italiene este povestea unui tânăr de origine ghaneză, care a denunţat  poliţiştii italieni pentru violenţă verbală, rasism şi agresiune.

“Bush ia cuvântul, iar Wall Street zboară”, titrează pe prima pagină cotidianul “Corriere della Sera”. Preşedintele american a ţinut ieri un discurs în faţa Congresului american, în care a avertizat că “dacă nu se iau măsuri imediate, consecinţele pot fi tragice”. De asemenea, liderul de la Casa Albă s-a declarat foarte dezamăgit pentru faptul că planul de salvare a băncilor americane, în valoare de 700 miliarde de dolari, a fost respins. Preşedintele a încheiat într-o notă mai optimistă, asigurându-i pe americani că se va ajunge la o soluţie viabilă pentru stoparea crizei.

“Aşa am inspirat-o pe Ségolène. Acum este un guru în tunică”, anunţă tot “Corriere della Sera”. Este vorba despre sfaturile vestimentare şi personale, pe care regizoarea Ariane Mnouchkine, fondatoarea celebrului Théâtre du Soleil, le-a dat fostei candidate socialiste la preşedinţia Franţei, Ségolène Royal. Astfel, politiciana franceză a reuşit să depăşească perioada critică a înfrângerii din alegerile prezidenţiale, dar şi din viaţa privată (un divorţ). Parisul a rămas şocat de schimbarea totală de imagine a liderului socialist.

“Agresat de către poliţişti. Eşti negru!”, scrie “La Reppublica”. Un student ghanez din Parma  i-a denunţat pe poliţiştii din localitate, susţinând ca aceştia l-au lovit, insultat şi discriminat. Cazul reaprinde polemica legată de legea securităţii publice, la puţin timp după scandalul izbucnit tot la Parma, acum câteva săptămâni, o dată cu publicarea unor fotografii ale unei prostituate agresate ,  realizate într-o celulă a Poliţiei municipale din acelaşi oraş. Cazul tânărului de culoare riscă astfel să devină unul de amploare naţională.

“Expo porneşte cu o întârziere de şase luni”, anunţă cotidianul “Il Giorno”. Lucrările pentru marea expoziţie, care va avea loc la Milano în anul 2015, nu au fost încă demarate din cauza faptului că nu a fost semnat decretul Guvernului, prin care ar fi trebuit să se dea undă verde începerii acestora. Letizia Moratti, primarul oraşului Milano, s-a arătat vizibil iritată de această întârziere şi a afirmat că ea se  va ocupa  în continuare de proiectarea manifestării, dar că funcţionarea expoziţiei depinde exclusiv de semnarea acelui decret de către Guvern.

“Egipt. Coşmarul turiştilor italieni ia sfârşit”, titrează “Il Giorno”. Cei 19 ostatici răpiţi în Egipt săptămâna trecută au fost eliberaţi. Italienii Walter Barotto, Michele Barrera, Giovanna Quaglia, Mirella De Giuli şi Lorella Paganelli, au aterizat cu bine, azi noapte,  pe aeroportul din Torino. Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a afirmat că eliberarea celor 5 turişti italieni a fost posibilă atât datorită sprijinului autorităţilor germane, cât şi colaborării  cu forţele armate egiptene, libaneze şi sudaneze. De asemenea, Frattini a dezminţit zvonul potrivit căruia s-ar fi plătit o răscumpărare pentru eliberarea ostaticilor.

“Incendiu într-un video-shop din Oaska. 15 morţi”, scrie “La Stampa”. Un incendiu izbucnit într-un local din Osaka, unde se vizionau filme porno, a dus la moartea a 15 persoane şi la rănirea altor zece. Incendiul a fost provocat de neglijenţa unui client, care a adormit, uitându-şi ţigara aprinsă în  mână.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite