Burse de perfecţionare pentru chirurgii cardiologi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimi 15 ani, 100 de medici din ţară au învăţat meserie de la doctorul Gheorghe Cerin. Datorită cursurilor susţinute de chirurgul român la Novara (lângă Milano), au fost efectuate mai multe operaţii sofisticate pe cord deschis, în premieră mondială.

Doctorul Gheorghe Cerin (55 de ani), din Tulcea, a venit în Italia în 1992. El s-a specializat ca medic chirurg şi a lucrat timp de şapte ani la Centrul Medical din San Donato (Milano). Din 2002, este şeful Secţiei de Cardiologie din cadrul Clinicii San Gaudenzio, din Novara, unde realizează intervenţii chirurgicale pe cord deschis.

În această clinică din Novara sunt realizate anual 700 de operaţii pe cord, iar în cea din Milano, aproximativ 4.000. În Italia, operaţiile în regim de urgenţă sunt efectuate fără a necesita asigurări medicale deosebite şi, de multe ori, nu e necesară o asigurare medicală de stat sau privată.

800.000 de euro în burse

Gheorghe Cerin a creat un program de formare profesională pentru medicii români din ţară. Prin intermediul său, clinicile italiene le-au oferit burse de studii post-universitare doctorilor proveniţi din centrele medicale din Bucureşti, Cluj, Târgu Mureş, Timişoara şi Iaşi. În 15 ani, aproximativ 100 de persoane au urmat cursuri de formare profesională în domeniul cardiologiei.

Datorită acestor cursuri, a fost posibilă efectuarea în România a unor complicate operaţii de bypass. Pentru aceste programe, doctorul a primit în 2007 o medalie de aur din partea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

„Preţul burselor se ridică la 800.000 de euro, bani pe care nicio ţară din UE nu i-a oferit pentru perfecţionarea sistemului sanitar din România. Este importantă şi colaborarea în domeniul cercetării dintre Universitatea Politehnică din Milano şi cea din Bucureşti”, spune Gheorghe Cerin.

Echipa de specialişti Cardioteam

Doctorul Cerin face parte din echipa de profesionişti Cardioteam, care dezvoltă numeroase proiecte internaţionale, şi vizează cu precădere ţările sărace, care nu au posibilitatea susţinerii programelor de cercetare sau perfecţionare. Din aprilie 2009, a luat naştere la Torino Fundaţia Cardioteam, care va extinde proiectele începute de echipă. Doctorul român este unul dintre membrii săi fondatori.

Fundaţia se ocupă la nivel internaţional de cercetare, formare profesională şi prevenire în domeniul bolilor cardiovasculare.

La inaugurare a fost prezent Radu Deac, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş.

Legat de proiectul burselor, Deac spune: „Pentru ţara noastră, este o oportunitate unică în ceea ce priveşte colaborarea universitară şi medicală, dar şi pentru instruirea medicilor. Gheorghe Cerin nu a uitat locurile în care a învăţat medicină şi împarte cu medicii români experienţa dobândită în Italia”.

image
image

Bursele de specializare în Italia le permit medicilor români să intre în contact cu situaţii atipice şi să-şi dezvolte competenţe deosebite, care vor salva vieţi.

image



Gheorghe Cerin, chirurg cardiolog

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite