Buget pentru diaspora, din taxele consulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a propus recent adoptarea unei legi pentru rezolvarea problemelor românilor din strãinãtate aflaţi în situaţii de urgenţã. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ar putea folosi

Guvernul a propus recent adoptarea unei legi pentru rezolvarea problemelor românilor din strãinãtate aflaţi în situaţii de urgenţã. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ar putea folosi în întregime taxele din serviciile consulare pentru diaspora.

Totodatã, Guvernul român analizeazã demararea procedurilor, astfel încât românilor aflaţi în strãinãtate sã li se poatã elibera documente naţionale de identitate în cadrul consulatelor generale ale Românei.

Petre Roman, reprezentantul Guvernului României pentru românii din strãinãtate, a declarat marţi într-o conferinţã de presã susţinutã la Palatul Victoria, cã nu existã niciun motiv pentru care românii din strãinãtate sã nu îşi ia actele direct de la consulatele din ţãrile în care se aflã.

În prezent, pe baza normelor legale în vigoare, MAE poate utiliza numai în proporţie de 40% sumele încasate suplimentar pentru serviciile consulare prestate în regim de urgenţă. Astfel, banii se pot folosi numai pentru plata temporară a unor persoane fãrã niciun venit, din cadrul reprezentanţelor diplomatice sau colaboratori din afara reprezentanţelor diplomatice, care prestează astfel de servicii.

Mai mulţi bani

„La nivelul anului 2007, cuantumul acestor sume utilizate de MAE s-a ridicat la 386.931,71 USD şi 654.332,55 Euro, iar în perioada ianuarie-august 2008 s-a ridicat la 300.062,35 USD şi respectiv 666.238,06 Euro”, susţine Cosmin Boiangiu, purtător de cuvânt al MAE.

Potrivit “Legii privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate”, aprobată recent de Camera Deputaţilor, pentru serviciile consulare prestate în regim de urgenţă (serviciile efectuate imediat sau în cel mult 48 de ore) se percepe o taxă suplimentară.

După intrarea în vigoare a noului act normativ, MAE va putea utiliza în totalitate numai  taxele consulare percepute în plus, aferente serviciilor prestate în regim de urgenţă, respectiv 10 euro pentru fiecare serviciu, restul taxelor consulare reprezentând venituri la bugetul de stat.

Ministerul Afacerilor Externe va putea utiliza în totalitate taxele consulare percepute în plus, aferente serviciilor prestate în regim de urgenţă, pentru:
 
-    plata cheltuielilor de transport a cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite şi fără resurse financiare şi al copiilor fără tutelă;
 
-    pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere şi nu există posibilitatea înhumării în statul în care a survenit decesul;

-    pentru plata temporară a unor persoane nesalariate, din cadrul reprezentanţelor diplomatice sau persoane din afara reprezentanţelor diplomatice, care prestează astfel de servicii;

-    pentru alte cheltuieli ce apar la îndeplinirea îndatoririlor prevăzute în Statul Corpului Diplomatic şi Consular şi în Convenţia de la Viena privind relaţiile consulare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite