Biserica Sfânta Cruce din Torino a fost neîncăpătoare cu ocazia hramului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parohia Sfânta Cruce din Torino şi-a sărbătorit duminică hramul, în ziua pomenirii Înălţării Sfintei Cruci. Au fost prezenţi circa 700 de credincioşi. La liturghie a participat

Parohia Sfânta Cruce din Torino şi-a sărbătorit duminică hramul, în ziua pomenirii Înălţării Sfintei Cruci. Au fost prezenţi circa 700 de credincioşi.

La liturghie a participat Episcopul Bisericii Ortodoxe Române în Italia, Preasfinţitul părinte Siluan, împreună cu un sobor de preoţi. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a mai multor diplomaţi români în Italia, printre care şi ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Marius Lazurcă, şi viceconsulul din Torino, Petru Liţiu. Biserica s-a dovedit neîncăpătoare pentru toţi credincioşii care au venit să asiste la hram.

După slujbă, cu ajutorul credincioşilor, s-a organizat o masă în aer liber pentru toţi participanţii. S-au mâncat sarmale, au fost aduşi cozonaci şi două colive uriaşe în formă de cruce.

Circa 120 de persoane, toţi preoţii parohiilor din Piemonte, invitaţi şi apropiaţi ai bisericii au luat masa în incinta unui restaurant.

"Numărul românilor nu scade"

În exclusivitate pentru "Adevărul", Preasfinţitul Episcop Siluan a spus ce părere are despre comunitatea românească în Italia.

"În momentul de faţă avem 76 de parohii fondate şi peste 20 de filii (n.r. - bisericile unde un preotul parohiei slujeşte împreună cu un alt preot, fără parohie) unde românii vin la slujbele ortodoxe în limba română. Există o mare solicitare din partea oamenilor, iar o noua parohie reuşeşte să se închege într-un timp foarte scurt. Comunitatea creştinească românească este în continuă creştere. Nu avem semnale că există o scădere a numărului de români din Italia".

În ceea ce priveşte imaginea românilor în Italia, Preasfinţitul Episcop Siluan este de părere că aceasta nu este nu este în totalitate negativă. "Nu am cunoscut autoritate italiană care să nu aibă o femeie româncă angajată să îngrijească bunicile şi mătuşile", spune Siluan.

Biserica Ortodoxă Română în Italia are în curs mai multe proiecte adresate copiilor români. "Copiii se întâlnesc la biserică unde au loc lecţii pe teme religioase, dar şi de cultură românească. Prin intermediul filmelor, poveştilor şi dansurilor populare româneşti, încercăm să le facem conoscute tradiţiile şi obiceiurile ţării din care unde provin părinţii lor. La fiecare slujbă, eu fac un apel părinţilor să le vorbească copiilor în româneşte când sunt acasă. Pentru că mulţi nu o fac".

La Parohia Sfânta Cruce din Torino slujesc trei preoţi. Paroh este preotul Lucian Roşu, care este şi consilier economic al Episcopiei Ortodoxe Române în Italia.

La iniţiativa preotului Roşu, a fost înfiinţat ansamblul de dansuri populare româneşti Busuiocul, sub îndrumarea profesorului coregraf Mihai Chiriac, din Republica Moldova. Ansamblul compus din copii care locuiesc la Torino a participat la numeroase evenimente ale comunităţii româneşti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite