Muncitori la negru la vila lui Berlusconi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitori la negru  la vila lui Berlusconi
Muncitori la negru la vila lui Berlusconi

Mai mulţi români au lucrat, fără acte legale, la Vila Certosa din Sardinia a premierului. Câţiva angajaţi din Sardinia au lucrat la negru, ca grădinari sau constructori, la Vila Certosa, celebra reşedinţă de vară a prim-ministrului italian.

„Lucrez de patru ani la o firmă de construcţii care face diverse amenajări la vila lui Berlusconi. Da, de patru ani, în fiecare zi, merg şi lucrez acolo. Primii doi ani, când eram cetăţean extracomunitar, i-am lucrat la negru, angajatorul mi-a făcut contractul şi asigurările abia după 2007“, spune L.S., un român de 29 de ani, din Tecuci, întâlnit la cumpărături în faţa unui magazin românesc din localitatea Olbia, Sardinia.

El susţine că la firma

respectivă mai lucrează şi alţi cinci români, care, de asemenea, erau angajaţi la negru în perioada de dinainte de 2007.

„Nu cred că premierul Berlusconi ştia că noi, românii, suntem angajaţi la negru. Dacă ar fi ştiut, sigur nu ar fi fost de acord cu aşa ceva, pentru că guvernul lui a dat legea imigraţiei prin care noi, românii, eram permanent ameninţaţi cu expulzarea înainte de 2007“, spune L.S.

Banii îi primeau de la angajator

De asemenea, G.C., un român de 28 de ani, din Galaţi, spune că, în perioada 2005-2006, a lucrat opt luni ca grădinar la o firmă, alături de alţi 15 români, ei îngrijind plantele din parcul vilei, serele cu diverse specii tropicale sau plante medicinale rare.

image

Silvio Berlusconi Foto: EPA

„Eram cam 50 de grădinari în toată vila, români şi italieni, fiecare cu sectorul lui. Berlusconi nu avea cum să ştie că noi, românii, eram angajaţi ilegal. De plătit, ne plătea angajatorul nostru“, povesteşte G.C.. După cele opt luni, el şi ceilalţi
români, nu au mai fost trimişi de patron să lucreze pe domeniul vilei lui Berlusconi.

C.C., o româncă de 23 de ani, povesteşte cum a lucrat în vara lui 2006 două luni cameristă la vila lui Berlusconi, menţionând că, în ciuda perioadei scurte, a avut contract de muncă. „Mai am şi acum un fluturaş de plată pentru o primă de 500 de euro primită după ce s-a făcut petrecerea de Ferragosto (la 15 august, sărbătoarea Sf. Maria)“, spune C.C..

Scandal diplomatic asemănător

image

La sfârşitul lunii februarie 2009, spiritele s-au încins după o declaraţie a fostului Consul general al României la Torino, Iulia Buje. Diplomata a declarat pentru un cotidian din România că, în trecut, a înlesnit procedurile de angajare a unor români, eliberând anumite acte peste rând.

Buje a spus că aceste favoruri i-au fost cerute de mai multe personalităţi, printre care şi actualul ministru de Interne, Roberto Maroni (foto). Astfel, ziarul a apreciat că Maroni a avut români la muncă fără forme legale, provocând un scandal care a dus la eliberarea din funcţie a Iuliei Buje şi acţionarea în judecată a ziarului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite