Asociaţiile, afacere sau ajutor pentru români?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Competiţia acerbă dintre asociaţiile conaţionalilor din Peninsulă are un singur păgubit - imigrantul Unele asociaţii româneşti de voluntariat din Italia sunt în realitate societăţi

Competiţia acerbă dintre asociaţiile conaţionalilor din Peninsulă are un singur păgubit - imigrantul

Unele asociaţii româneşti de voluntariat din Italia sunt în realitate societăţi comerciale, ale căror scopuri sunt obţinerea de bani sau de capital de imagine.

Implicarea unor asociaţii româneşti în cazurile sociale ale conaţionalilor are o dublă motivaţie: acumularea de capital de imagine şi banii.

Unele asociaţii fac afaceri frumoase ocupându-se mai ales de cazurile românilor implicaţi în accidente rutiere. Asociaţiile colaborează cu avocaţi italieni, care le garantează un comision din asigurarea încasată de victimă. Comisionul reprezintă "decontarea cheltuielilor efectuate" pentru soluţionarea cazului şi poate ajunge la mii de euro.

Astfel, Italia este împărţită între câteva asociaţii, fiecare având o zonă clară de influenţă. Acestea nu se ocupă de cultură sau de promovare socială, aşa cum prevede statutul lor, ci de zonele de control ale victimelor. Astfel, avocaţii asociaţiilor din centrul ţării nu pot interveni pentru cazurile petrecute în nordul Peninsulei.

Abandonată în Sicilia

Emilia Giurea (39 de ani) a venit toamna trecută la muncă în Sicilia, în agricultură. După două luni s-a îmbolnăvit şi a fost nevoită să meargă la un medic.

O prietenă s-a oferit să o transporte cu un scuter. În timp ce se deplasau pe autostradă, româncele au fost lovite în plin de o maşină. În urma accidentului, Emilia şi-a fracturat bazinul şi un picior, pierzând mult sânge.

Ea a fost internată

într-un spital din Palermo, unde a fost supusă la cinci intervenţii chirurgicale. La câteva săptămâni de la internare, femeia a fost abordată de un reprezentant al asociaţiei de voluntariat Italia Romania Futuro Insieme (IRFI), care i-a spus că îi poate oferi asistenţă socială şi sprijin în caz de nevoie.

"Mi-a promis că îmi face legătura cu un avocat bun care să mă ajute şi că mă va transfera la un spital din Roma", precizează Emilia. După accident, din investigaţii a rezultat că scuterul era neasigurat şi că femeia va primi o sumă neînsemnată de bani, din fondul de stat dedicat victimelor străzii.

Legea tăcerii

Deşi iniţial fusese asigurată că asociaţia îi va oferi sprijinul de care are nevoie, românca a fost abandonată, pe motiv că "nu sunt bani". Contactat de redactorul "Adevărul", reprezentantul IRFI a refuzat să comenteze cazul, precizând: "Emilia minte şi doar din cauza ei au apărut complicaţii în efectuarea transferului. Pentru alte detalii, vorbiţi cu avocatul".

87 de asociaţii

În Peninsulă există 87 de asociaţii româneşti, majoritatea având ca principal obiect de activitate promovarea socială şi culturală a comunităţii româneşti din Italia. Dintre ele, jumătate sunt cu adevărat active şi se implică în viaţa conaţionalilor. De cazurile sociale se ocupă aproximativ 10 organizaţii româneşti în toată Italia. Din declaraţiile câtorva victime rezultă însă că nivelul de încredere în aceste organizaţii este în scădere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite