Apostila de la Haga pe documentele româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care merg să ceară reîntregirea familiei sau cetăţenia italiană se izbesc de următoarea problemă: documentele eliberate în România trebuie să conţină apostila de la Haga

Românii care merg să ceară reîntregirea familiei sau cetăţenia italiană se izbesc de următoarea problemă: documentele eliberate în România trebuie să conţină apostila de la Haga pentru a fi recunoscute drept legale în Italia. Mulţi dintre ei nu ştiu că trebuie să o ceară încă de atunci când sunt încă în România.

Traducătoarea oficială a Tribunalului din Torino, Prof. Adelina-Sonia Mărginean se loveşte zilnic cu această problemă pe care românii o ignoră.

"Sfatul meu pentru românii care intenţionează să vină în Italia este să meargă la instituţiile competente române şi să ceară apostilarea tuturor documentelor de care ar putea avea nevoie pe timpul şederii în străinătate", precizează traducătoarea.

Obţinerea apostilei din Italia este mai dificilă decât atunci când persoana este în ţară.

În momentul în care românii apelează la instituţiile italiene pentru reîntregirea familiei în Italia sau pentru cererea cetăţeniei italiene li se cere să aibă Apostila de la Haga pe documentele eliberate în România. Dacă documentele nu conţin această ştampilă, ei vor avea de parcurs un drum foarte dificil pentru a o obţine.

Persoana în cauză trebuie să elibereze o procură specială prin care se delegă o altă persoană, aflată în România, care să meargă cu actul respectiv la prefectură sau tribunal pentru apostilare. Această procură trebuie tradusă, legalizată la rândul ei, aplicate timbre fiscale, ceea ce implică timp şi costuri majore.

În ceea ce priveşte actele eliberate în Italia, cum ar fi certificatul de naştere sau de căsătorie, acestea vor urma aceeaşi procedură de apostilare la instituţiile italiene pentru a nu întâmpina probleme în momentul în care se vor transcrie în România.

"Un alt sfat pe care aş dori să-l dau celor care vor să sosească în Italia este acela de a-şi schimba toate certificatele tip vechi, verzi: certificate de naştere, certificate de căsătorie, cu certificate de tip nou, format mai mare, pe care să aplice Apostila de la Haga la birourile de la Prefecturile judeţene.

De asemenea să controleze cu atenţie ca actele identificative cu care pleacă în străinătate să se încadreze în timpul legal de valabilitate. Altfel vor risca să fie consideraţi "clandestini" şi deci să nu-şi poată reglementa prezenţa pe teritoriul statului italian", mai adaugă D.na Prof. Mărginean.

Ce este de fapt apostila de la Haga?

Apostila este în fapt o ştampilă de formă pătrată, identică în toate ţările membre ale Convenţiei de la Haga şi care se aplică fie direct pe actul de legalizat, fie pe o prelungire a acestuia: Foaie suplimentară ataşată la document.

Pentru recunoaşterea internaţională a documentelor de stare civilă, respectiv Certificatele de Naştere şi Căsătorie, după ce li se aplică apostila, se traduc în limba ţării de destinaţie de către un traducător autorizat, inclusiv apostila, după care se înregistrează în Tribunal, de către traducător, cu jurământ, iar traducerea va fi legalizată de către Procuratură conform cerinţelor de legalizare a ţării de destinaţie: prin apostilare, în cazul României.

Începând cu anul 2001, România a aderat la Convenţia de la Haga care datează din 5 octombrie 1861. Această convenţie a suprimat cerinţa supralegalizării actelor oficiale străine. Apostilarea a simplificat foarte mult această procedură şi constă în aplicarea unei ştampile (Apostila de la Haga) pe documente pentru a le autentifica/legaliza internaţional.

Începând cu anul 2004, procedura de apostilare/supralegalizare a documentelor româneşti a trecut în competenţa Prefecturilor şi Tribunalelor care sunt singurele autorităţi româneşti care au în momentul de faţă drept de apostilare.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite