Antrenament pentru recensământul ţiganilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii de la Crucea Roşie au simulat procedura, dar fără amprentarea propriu-zisă Recensământul în cadrul căruia vor participa şi aproximativ 10.000 de ţigani români va începe

Operatorii de la Crucea Roşie au simulat procedura, dar fără amprentarea propriu-zisă

Recensământul în cadrul căruia vor participa şi aproximativ 10.000 de ţigani români va începe la Roma săptămâna viitoare, cel mai probabil luni, 21 iulie.

În aşteptare, s-a efectuat un exerciţiu într-o tabără mică pentru a observa reacţia nomazilor. O echipă de 10 operatori sanitari de la Crucea Roşie a înregistrat joi seara o tabără de ţigani bosniaci de la periferia Romei.
Cele 20 de persoane din tabără nu au dat semne de împotrivire la recensământ.

Cu toate că trăiesc de mai bine de 10 ani în rulote, mulţi dintre ţiganii bosniaci au acte de identitate italiene. Şi totuşi, nu au avut probleme să urce în maşina Crucii Roşii pentru a se supune procedurii de recensământ. Fişa de înregistrare are două pagini faţă-verso şi conţine date personale, informaţii medicale, dar şi spaţiu pentru fotografie.

"Ne-am speriat că ne iau copiii"

"La început ne-am speriat, am auzit că vor să ne ia sânge sau chiar să ne ia copiii. Dar după ce am fost în rulotă, am văzut că nu-i aşa de grav", ne-a spus Mirko Miodrag (20 de ani) după ce a fost înregistrat de Crucea Roşie. El este de la 10 ani în Peninsulă şi are carnet de conducere italian. Îi plac manelele româneşti pentru că în tabără au locuit şi familii de ţigani români, dar care s-au împrăştiat prin Roma.

Fără poliţie

La prima demonstraţie a Crucii Roşii nu au asistat forţele de ordine. Poliţia şi-a făcut apariţia la o oră pentru a verifica autorizaţia desfăşurării în loc public şi nu a intervenit.

De altfel, preşedintele organizaţiei, Fernando Capuano, a precizat că, din punctul lor de vedere, nu ar fi nevoie de poliţie nici când va începe recensământul propriu-zis. "Echipele de operatori se vor împărţi în toată Roma, iar recensământul se va desfăşura simultan în mai multe tabere. Din partea noastră, amprentarea şi înregistrarea sunt voluntare, dar nu putem să garantăm ce va face poliţia", ne-a spus Capuano.

Băsescu nu-l cunoaşte pe Maroni

Într-un interviu acordat cotidianului "La Repubblica", ministrul italian de interne, Roberto Maroni, susţine că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu, iar acesta nu ar avea obiecţii în legătură cu programul de amprentare. De la Bucureşti, Băsescu a negat că l-ar cunoaşte pe Maroni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite