Amprentarea ţiganilor din Roma a fost amânată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversata amprentare a ţiganilor de la Roma, prevăzută să înceapă în 10 iulie, s-a amânat cu cel puţin o săptămână. Decizia a fost anunţată de Comisarul Special pentru problema

Controversata amprentare a ţiganilor de la Roma, prevăzută să înceapă în 10 iulie, s-a amânat cu cel puţin o săptămână. Decizia a fost anunţată de Comisarul Special pentru problema rromilor, Carlo Mosca, Prefectul Romei. Amânarea se datorează şi schimbării de procedură a aplicării decretului cu privire la recensământului ţiganilor.

După nemulţumirile pe care le-a stărnit primul model al formularului de recensământ, Autoritatea Naţională pentru Tutela Privatului a decis să modifice rubricile formularului şi a scos informaţiile despre etnie şi religie.

Schimbările au fost lăsate în grija organizaţiei Crucea Roşie care îl va alcătui sub formă de "carnet de sănătate". Actul cuprinde o fotografie-tip, datele anagrafice şi istoricul sanitar (boli, alergii) care vor fi utile şi campaniilor de vaccinare sau şcolarizare.

Minorii nu vor fi amprentaţi

Conform asociaţiei "Opera Nomadi", la Roma ar fi în jur de zece mii de ţigani în toate cele aproximativ 90 de tabere. Recensământul va începe din taberele neautorizate şi va continua în cele 22 de tabere construite chiar de Primăria din Roma. Cât despre minori, autorităţile nu au găsit o soluţie optimă de înregistrare, singura certitudine fiind faptul că nu li se va lua amprentele.

Toate infomaţiile acumulate vor fi strânse în arhiva Crucii Roşii. Poliţia le va putea solicita doar în cazul unui suspect de infracţiune. După prima faza a recensământului, în 18 iulie, organizaţia umanitară va face publice primele evoluţii ale aplicării decrectului.

Italienii se opun amprentării ţiganilor

Opinia publică din Italia a primit cu reticienţă modalităţile de recensământ ale ţiganilor. În mai puţin de o lună, diverse asociaţii care militează pentru drepturile omului s-au opus public "alcătuirii unui dosar, inclusiv al copiilor". Una dintre cele mai recente manifestaţii în piaţă a strâns aproximativ 2000 de semnături-amprente ale italienilor care protestează împotriva recensământului ţiganilor.

În centrul Romei, politicieni, artişti dar şi oameni obişnuiţi s-au lăsat amprentaţi motivând că dacă ministrul de Interne, RobertoMaroni are nevoie de amprente, are de unde să aleagă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite