Amprentarea minorilor rromi provoacă scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea ministrului de Interne, Roberto Maroni, de a face un recensământ în taberele de ţigani, aprinde spiritele din ce în ce mai tare în Peninsulă. Maroni ar vrea ca toţi rromii să

Propunerea ministrului de Interne, Roberto Maroni, de a face un recensământ în taberele de ţigani, aprinde spiritele din ce în ce mai tare în Peninsulă. Maroni ar vrea ca toţi rromii să fie fie fotografiaţi şi să le fie luate amprentele indiferent de vârstă. Părerile pro şi contra au venit din toate părţile, implicând societatea civilă, politicienii şi Biserica.

Personaj central în week-end, primarul Romei, Gianni Alemanno, nu a reuşit să ia o poziţie oficială, limitându-se la declaraţii populiste. După ce UE şi-a arătat neoficial dezacordul faţă de amprentelor minorilor, Alemanno a dat dreptate în principiu forului european. Pentru ca mai apoi să revină şi să declare: "Trebuie să-i identificăm". Fraza nu lasă însă să se înţeleagă în ce mod se poate face această identificare, aruncând pisica în curtea prefectului Romei, Carlo Mosca, responsabil cu aplicarea deciziilor guvernului în teritoriu.

Alemanno s-a justificat spunând că a avut sâmbătă o discuţie la telefon cu ministrul Maroni, care l-a asigurat că decizia va fi una în ton normele UE. Pentru a întări cele spuse, primarul Romei a trecut pe la contabilitate, de unde a scos registrele cu banii alocaţi de instituţia pe care o conduce pentru tabere de ţigani.

Astfel, pentru cele 27 de tabere autorizate anul trecut, s-au cheltuit 26 milioane de euro, dintre care doar şapte milioane puse la dispoziţie de către autorităţile centrale. Responsabilul cu siguranţa publică din primăria Romei, Fabrizio Santori, susţine că: "Fiecare ţigan costă primăria în jur de 500 de euro pe an".

Biserica Catolică, prin fundaţia "Migrantes" a remis o notă prin care precizează: "Suntem favorabili luării amprentelor, dar trebuie să fie o normă valabilă pentru toată lumea. De la preşedintele Republicii până la copilul rrom. Catalogarea după rasă este un act de rasism".

Maroni nu s-a lăsat intimidat de nota Bisericii, al cărui conţinut îl catalogează ca "moralism ipocrit". "Vom merge până în pânzele albe cu , la fel cum vom face şi cu celelalte propuneri. Am fost ales să rezolv problema siguranţei publice, nu să mă las condiţionat de polemici nemotivate şi nefondate", a completat ministrul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite