Amprentarea se amână, dar au început raziile nocturne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile italiene ezită să pornească procesul de identificare a persoanelor din taberele de ţigani Controversele pe care le-a stârnit în politica internă şi reacţiile din partea

Autorităţile italiene ezită să pornească procesul de identificare a persoanelor din taberele de ţigani

Controversele pe care le-a stârnit în politica internă şi reacţiile din partea UE sunt principalele motive pentru care acţiunea nu a fost demarată.

Prefectul Romei, Carlo Mosca, numit şi comisar special pe problemele ţiganilor, a anunţat că recensământul se va face cu maximă discreţie, departe de ochii spectatorilor. Chiar şi poliţiştii care vor intra în tabere nu vor purta uniforme.

Bunele intenţii, însă, intră în conflict cu raziile efectuate în tabere de poliţia italiană, în ultimele două nopţi. Duminică noaptea au controlat una dintre taberele subvenţionate de Primăria din Roma şi supravegheată, de obicei, de jandarmi.

În aşteptarea decretului

În Via di Salone, poliţiştii au percheziţionat tabăra căutând maşini şi alte mărfuri care nu puteau fi justificate. Misiunea s-a încheiat fără rezultat.

Controalele nocturne au continuat luni seara, fiind efectuate de o patrulă de carabinieri din gara Città Giardino. Pe malul râului Aniene în zona Prati Fiscali (periferia Romei) au identificat o tabără proaspăt formată din 18 persoane, dintre care şi 2 copii. După un control succint, carabinierii au înaintat o cerere de "părăsire a teritoriului italian" pentru trei dintre locuitorii taberei. Ei riscă expulzarea din cauza antecedentelor penale conform noii legi a "siguranţei publice".

ONG-ul s-a retras

"Opera Nomadi", care se ocupă oficial de apărarea drepturilor ţiganilor din Italia, s-a retras în ultimul moment din acţiunea de amprentare.

Motivele oficiale sunt legate de faptul că modificarea foii de recesământ nu mai presupune asistenţă şi mediere din partea lor. Voci neoficiale indică însă faptul că decizia ar avea o explicaţie de natură economică.Organizaţia neguvernamentală nu ar fi mulţumită cu suma de aproape un milion de euro alocată finanţării acestei operaţiuni.

Plan de şcolarizare

Despre data la care va începe recensământul, se fac doar supoziţii. Anunţat pentru 10 iulie, acesta s-a amânat până la calmarea spiritelor. Între timp, 100 de operatori de la Crucea Roşie sunt pregătiţi să discute cu cei aproximativ 10.000 de ţigani din taberele din Roma.

Toate datele înregistrate vor intra în arhiva instituţiei. Fiecărei persoane i se va elibera un "carnet de sănătate" care le va permite accesul la serviciile sanitare italiene şi înscrierea la şcoală a copiilor din tabere.

Responsabila cu problemele şcolare, Laura Marsilio, a anunţat că din septembrie se pregăteşte un plan de şcolarizare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite