Ambasadorul Italiei: “Populaţia italiană îmbătrâneşte, dar nou născuţii români echilibrează situaţia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antonio Ricci, scriitorul volumului „România, Imigraţie şi muncă în Italia. Statistici, probleme şi perspective”,a declarat: „Olimpiada de la Torino nu ar fi putut fi realizată fără zidarii români”, iar în prezent imigranţii români din Italia asigură 1,2% din PIB-ul italian.

Studiile arată însă că aproximativ 65% din italienii nu şi-ar dori în casă un român. Cu toate acestea, autorităţile italiene şi române afirmă că italienii au încredere în români, devreme ce 40% dintre imigranţii români din Italia au grijă de bătrâni şi copii.

Românii au mai multă şcoală decât italienii

Toate aceste informaţii au fost prezentate luni, cu ocazia lansării volumului „România, Imigraţie şi muncă în Italia. Statistici, probleme şi perspective”, realizat de Organizaţia Caritas Italia.

Printre participanţii oficiali la întâlnire s-a numărat Petre Roman, Înalt Reprezentant al Guvernului pentru românii din străinătate, Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito şi Livio Corazza, reprezentant al Caritas Italia.

Lansare în italiană, fără traducere

Deşi a fost organizată la Ministerul Afacerilor Externe al României, în prezenţa jurnaliştilor români şi a altor autorităţi române, cea mai mare parte a prezentării s-a desfăşurat în limba italiană, fără a fi asigurată o traducere simultană. Volumul este o „călăuză pentru a înţelege realitatea românilor din Italia”, după cum a precizat Petre Roman.

Studiul realizat de Caritas arată că românii sunt mult mai şcoliţi decât italienii. Doar 33% dintre italieni au studii superioare, în timp ce aproape 50% dintre români au absolvit o facultate. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre românii aflaţi în Italia muncesc în construcţii, asistenţă familială, hoteluri, restaurante şi agricultură, domenii în care nu pot folosi informaţiile acumulate.

Femeile, mai prost plătite decât bărbaţii

Tot conform studiului, cei mai mulţi imigranţi români sunt bărbaţi, iar din punct de vedere al remuneraţiei femeile sunt inferioare acestora:

„De anul trecut, până în prezent, numărul bărbaţilor români în Italia a crescut de la 51,7% la 54,1%. Una din patru femei prezente în Italia lucrează în sectorul de asistenţă familială, dar ele câştigă cu 40% mai puţin decât bărbaţii”, se arată în cartea lui Antonio Ricci.

Dorindu-se a fi un studiu exact şi care prezintă realitatea, cartea enumeră aspectele negative ale imigraţiei române în Italia: „Printre cei mai mulţi delincvenţi care comit crime, violenze sexuale, furturi, jafuri în centre comerciale dar şi stradale sunt românii”.

Se vorbeşte de asemenea despre traficul de droguri şi carne vie practicat de românii de acolo şi de copiii romilor, care nu pot fi identificaţi, accentuându-se faptul că statul italian cheltuieşte doar un sfert din buget pentru integrarea imigranţilor, în timp ce restul bani merg înspre combaterea imigraţiei ilegale.

Fundaţia Caritas Italia nu este de acord cu acest mod de rezolvare al problemei, dorind ca integrarea românilor şi a imigranţilor din Italia să devină o prioritate. Cartea evidenţiază şi beneficiile pe care românii le aduc Italiei. 

Românii pleacă de nevoie

Concluzia studiului este că românii şi italienii vor continua să colaboreze şi să convieţuiască bine împreună.

„Prezenţa românilor în Italia este fundamentală în ţara noastră din punct de vedere economic şi social. Populaţia italiană îmbătrâneşte, dar nou născuţii români echilibrează situaţia”, a precizat Ambsadorul Italiei în România, Mario Cospito.

Antonio Ricci, autorul volumului, a precizat că în ultimul an alţi 184.000 de români au plecat înspre Italia, o „dovadă a relaţiei bune dintre cele două ţări şi a faptului că românii se simt bine acolo”, în condiţiile în care salariul mediu în România este de 380 de euro, iar în Italia de 1000 de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite