Alegeri locale, apucături româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un candidat care s-a retras îi atacă pe cei patru români rămaşi în cursa electorală pentru Roma Viaţa politică a comunităţii româneşti din Italia începe să se animeze, anunţând

Un candidat care s-a retras îi atacă pe cei patru români rămaşi în cursa electorală pentru Roma

Viaţa politică a comunităţii româneşti din Italia începe să se animeze, anunţând astfel apropierea scrutinului electoral din 13 şi 14 aprilie. Din păcate, agitaţia este creată doar de polemici între candidaţi.


Anul 2008 este primul an în care românii din Italia pot participa cu drepturi depline la alegerile administrative. Pe listele electorale s-au înscris extrem de puţini candidaţi, din două motive: nu au fost informaţi şi nu sunt motivaţi să devină activi politic.

Fiind prima participare, lipsa de experienţă este vizibilă chiar şi pentru un necunoscător. Exemplul cel mai la îndemână îl constituie recentul schimb de replici între preşedintele Partidului Identitatea Românească (PIR) şi unii dintre candidaţii români.

Picătura care a umplut paharul a fost "lista neagră a celor patru" alcătuită de către Giancarlo Germani, preşedintele PIR. El şi-a criticat fără menajamente "concurenţii". Lista a fost publicată pe un forum al comunităţii româneşti, după ce Germani a anunţat că se retrage din cursa electorală. Motivul invocat de el a fost slaba implicare politică a românilor.

Astfel, Germani, italian prin naştere şi român prin dobândirea cetăţeniei, îl numeşte "Becali din Tivoli" pe candidatul Georgel Matei, afirmând că singurul argument electoral al acestuia ar fi banii. Pe "lista neagră" se află şi trei candidaţi români la Roma: Dumitru Ilinca, apreciat de preşedintele PIR ca fiind "specialist în demisii"; Gabriel Rusu, acuzat de "auto-certificare a calificării de expert în emigraţie"; Daniel Bostaca este numit "specialist în festivităţi cu manele, care au făcut din Anagnina (parcarea de lângă o staţie de metrou din Roma, n.r.) un loc în care câţiva români s-au îmbogăţit vânzând mici şi bere".

După asemenea afirmaţii, climatul pseudopolitic, care pare a însoţi comunitatea românească oriunde în lume, a devenit şi mai tensionat, cu atât mai mult cu cât ceilalţi s-au grăbit să îi dea replici preşedintelui PIR pe forumuri de discuţie, prin e-mail sau contact direct. Candidatul independent Dumitru Ilinca l-a numit pe Germani "specialist în falimente", făcând aluzie la numeroasele persoane care părăsesc în această perioadă partidul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite