Afaceri prospere pe timp de criză pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Bălan a trecut de la statut de angajat la cel de patron al localului „Il Quadrifoglio“
Ioan Bălan a trecut de la statut de angajat la cel de patron al localului „Il Quadrifoglio“

Activităţile comerciale cu specific tradiţional au mers bine şi majoritatea patronilor nu au făcut concedieri şi nu şi-au închis firmele. Unii chiar au preferat să se extindă. Anul 2009 a fost unul de criză, dar afacerile multor patroni români din Torino au fost profitabile. Unii dintre ei au deschis noi firme sau au făcut alte investiţii. 

Mulţi patroni români din Torino răspund cu precauţie atunci când sunt întrebaţi cum le-a mers în anul 2009. „Am fost pe linia de plutire", răspund ei.

Domeniul care merge cel mai bine la Torino este cel al comerţului. Cine şi-a deschis un magazin cu produse alimentare sau un restaurant nu a ieşit pe minus la socoteli în anul crizei.

Cătălin Burleanu (44 de ani), din Bacău, are un stand cu produse româneşti în piaţa din Porta Palazzo. „Când vine vorba de mâncare românească, acesta este ultimul lucru la care renunţă românul din cheltuielile sale. De Sărbători am lucrat foarte bine, am vândut tone de carne şi produse din carne afumată. Suntem mulţumiţi, chiar dacă este criză", spune Cătălin.

„Ne-am plătit angajaţii lunar"

Dan Mandache (43 de ani), din Bacău, are un restaurant cu specific italian în centrul oraşului. El vede mai mult jumătatea goală a paharului.

„Suntem mulţumiţi că nu am închis deloc anul acesta. A fost greu, dar nu am renunţat la angajaţii noştri şi i-am plătit lunar", spune bucătarul român. La trei ani de când a preluat gestiunea restaurantului „La Bufala", românul a devenit cunoscut atât printre italieni, cât şi printre români.

Nunţile românilor aduc profit patronilor de restaurante

No title

„Majoritatea clienţilor noştri sunt cei fideli pe care-i cunosc de ani buni. Chiar dacă şi ei au dificultăţi economice, nu au renunţat să mănânce la restaurant. Dacă înainte veneau de două ori pe lună, acum vin doar o dată sau dacă pentru o masă cheltuiau 40 de euro, acum mănâncă doar de 20 de euro", explică Dan.

A deschis restaurant în anul crizei

Ioan Bălan (42 de ani), din Roman, şi-a deschis în august 2009 restaurantul „Il Quadrifoglio" specializat în petreceri şi nunţi româneşti.

„Nu m-am gândit că este criză, am luat o decizie de moment şi am făcut bine. De mai mulţi ani organizez nunţile românilor din Torino şi mă cunoaşte deja multă lume. Eu am câştigat clienţii cu mâncarea mea şi cu serviciul impecabil. Roadele investiţiilor pe care le-am făcut le voi vedea abia peste doi ani, după foarte multă muncă", spune Ioan. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite