Accidentele de muncă sunt mai numeroase vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accidentele de muncă sunt mai numeroase vara
Accidentele de muncă sunt mai numeroase vara

Prelungirea orarului de lucru, căldura şi lipsa echipamentelor de protecţie sunt cauzele accidentelor de pe şantierele italiene.

Numărul persoanelor care au suferit accidente de muncă pe timpul verii este cu două procente mai mare decât în restul anului, conform raportului Institutului Naţional pentru Asigurarea împotriva Accidentelor de Muncă (INAIL).

Vestea bună este că numărul morţilor pe şantiere a scăzut cu 4,1% în primul trimestru din 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Numărul morţilor la locul de muncă a scăzut şi în anul 2008, când s-au înregistrat 274.940 de accidente, iar circa 1.120 din numărul acestora au fost mortale.

Cifrele arată că cei mai afectaţi sunt străinii, iar specialiştii au încercat să identifice cauza. Suprasolicitarea şi căldura reduc atenţia muncitorilor care devin victime uşoare în special dacă nu folosesc echipamentele de protecţie. În luna iunie, două accidente grave pe şantierele din Roma, care s-au soldat cu moartea a doi muncitori români, au tras un semnal de alarmă sindicatelor de specialitate.

„Din cazurile înregistrate, majoritatea accidentelor de muncă sunt provocate de muncitori. Nerespectarea normelor de protecţie, dar şi oboseala îi duc la un pas de moarte”, ne-a spus Iulian Manta, sindicalist la FENEAL în Roma. De multe ori, cifrele care ajung la sindicate nu sunt complete, pentru că multe societăţi nu denunţă accidentele dacă acestea nu au consecinţe grave.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite