Accidentele de muncă ale imigranţilor, prezentate în literatura italiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Moartea la trei euro. Noii sclavi ai muncii din Italia", acesta este titlul unei cărţi scrise de Paolo Berizzi, jurnalist la ziarul italian "La Repubblica", care dezbate situaţia imigranţilor

"Moartea la trei euro. Noii sclavi ai muncii din Italia", acesta este titlul unei cărţi scrise de Paolo Berizzi, jurnalist la ziarul italian "La Repubblica", care dezbate situaţia imigranţilor angajaţi la negru în Peninsulă, relatează site-ul de presă "Varese News".

Pentru a scrie cartea, jurnalistul Paolo Berizzi a cunoscut sistemul "muncii care ucide", după cum el însuşi o denumeşte, discutând faţă în faţă cu imigranţii care lucrează atât în domeniul construcţiilor, în domeniul agroalimentar cât şi în celelalte sectoare de activitate în care cetăţenii străini sunt angajaţi la negru.

Berizzi dezbate în cartea sa viaţa imigranţilor care muncesc în condiţii precare de siguranţă, începând serviciul de dimineaţă şi terminând seara târziu. Ei lucrează fără acte în regulă şi deseori pentru numai trei euro pe oră.

Cartea jurnalistului descrie situaţia cetăţenilor străini care sunt, aparent, inexistenţi în evidenţele angajatorilor din domeniul construcţii. Numărul lor este dezvăluit doar prin prisma rapoartelor care prezintă accidentele de muncă.

Berizzi inserează în opera sa cifre care evidenţiază cât de numeroase sunt aceste accidentele de muncă ale imigranţilor: 4.670 de români accidentaţi în timpul serviciului, 2.581 de albanezi, 1.657 de cetăţeni originari din Senegal, 1.187 veniţi din Tunisia, şi enumerarea continuă.

Pe aceşti oameni - femei şi bărbaţi străini veniţi în Peninsulă pentru a găsi un loc de muncă cinstit - Paolo Berizzi îi prezintă în cartea sa drept sclavii muncii la negru din Italia, care îşi riscă viaţa pentru trei euro pe oră.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite