Armata israeliană a preluat controlul asupra navei Estelle ce avea ca destinaţie Fâşia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nava finlandeză Estelle, la bordul căreia se află militanţi propalestinieni care încearcă să forţeze blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza, a fost imobilizată fără violenţă sâmbătă dimineaţa de către marina israeliană, a anunţat o purtătoare de cuvânt militară, relatează AFP.

"Vaporul a fost imobilizat în această dimineaţă şi nu au existat violenţe", a declarat pentru AFP această purtătoare de cuvânt.

"Militarii au urcat la bord şi au preluat controlul asupra (navei) Estelle. Pasagerii nu au opus rezistenţă", a insistat ea.

Anterior, Victoria Strand, o purtătoare de cuvânt a mişcării "Ship to Gaza Sweden" (Un vapor pentru Gaza), cu sediul la Stockholm, a anunţat că marina israeliană a "atacat" vaporul.

Nava "Estelle este atacată în acest moment. Tocmai am primit un mesaj (de la pasagerii navei) pe telefon. Ei (pasagerii) ne-au spus anterior că erau urmăriţi de nave militare (israeliene)", a declarat Strand.

Nava a pornit la 6 octombrie de la Napoli (Italia) şi a fost alimentată cu carburant marţi, în apele internaţionale, în largul Cretei.

Ea transportă cinci deputaţi europeni, şi anume Ricardo Sixto Iglesias (Spania), Sven Britton (Suedia), Aksel Hagen (Norvegia), Vangelis Diamandopoulos şi Dimitris Kodelas (Grecia), dar şi un fost deputat canadian, Jim Manly.

Nava Estelle, provenind din Suedia, a sosit la 4 octombrie la Napoli, după un tur în Europa, în cadrul căruia a fost în Finlanda, Franţa şi Spania.

Estelle, o goeletă cu trei catarge construită în 1922, are la bord în pricipal occidentali, dar şi doi israelieni, potrivit organizatorilor. Ea intenţionează să debarce mobilier şcolar şi medical, dar şi materiale de construcţie.

Israelul impune o blocadă Fâşiei Gaza după capturarea unui militar israelian în iunie 2006, care a fost eliberat în octombrie 2011 în schimbul eliberării a aproximativ 1.000 de deţinuţi palestinieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite