Se retrage Dalai Lama?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul spiritual tibetan spune că va renunţa la funcţia de şef al guvernului în exil în cazul în care violenţele se intensifică Dalai Lama a ameninţat ieri cu "demisia", după ce

Liderul spiritual tibetan spune că va renunţa la funcţia de şef al guvernului în exil în cazul în care violenţele se intensifică

Dalai Lama a ameninţat ieri cu "demisia", după ce premierul chinez Wen Jibao l-a acuzat public că ar fi în spatele violenţelor din Tibet. Liderul tibetan a criticat atât acuzaţia guvernului de la Beijing, cât şi acţiunile radicalilor tibetani. El a afirmat că independenţa Tibetului "este exclusă" şi i-a îndemnat pe conaţionalii lui să trăiască alături de chinezi.

Dalai Lama a făcut apel la oficialii chinezi să îi cerceteze biroul pentru a căuta dovezile că el este iniţiatorul protestelor care au izbucnit vinerea trecută în capitala Tibetului, Lhasa. El şi-a îndemnat conaţionalii să se abţină de la violenţe, spunând că, "dacă lucrurile scapă de sub control, singura opţiune este aceea de a demisiona". Iniţial, declaraţia a creat confuzii.

"Teoretic, Dalai Lama nu poate demisiona. În religia budistă, el reprezintă reîncarnarea predecesorului său, chiar dacă a lăsat adesea să se înţeleagă că nu se va reîncarna din nou", comenta ieri cotidianul "Times" în ediţia online. Unul dintre colaboratorii lui Dalai Lama, Tenzin Taklha, a clarificat mai târziu afirmaţia acestuia.

"Dacă tibetanii vor alege calea violenţei, el va trebui să demisioneze, deoarece este complet dedicat nonviolenţei. Va demisiona din calitatea de lider politic şi de şef de stat, dar nu din cea de Dalai Lama", a spus Taklha.

Liderul spiritual tibetan a fost recunoscut la vârsta de doi ani drept reîncarnarea celui de-al 13-lea Dalai Lama. El şi-a asumat puterea la vârsta de 15 ani, însă a fost alungat de trupele lui Mao Zedong, după instalarea guvernului comunist în China. Din 1959, Dalai Lama conduce guvernul tibetan în exil, de la Dharmsala (India).

Jurnaliştii sunt cenzuraţi, situaţia din Tibet - neclară

Recentele violenţe din Tibet au dus la moartea a 16 persoane, potrivit guvernului chinez. Guvernul tibetan în exil afirmă că numărul morţilor se ridică la 80. Potrivit "New York Times", accesul jurnaliştilor străini în Tibet şi în provinciile limitrofe este restricţionat.

În ultimele zile, CNN, BBC, Google News, Yahoo şi YouTube au fost blocate total ori au suferit întreruperi temporare în unele părţi ale Chinei. Beijingul cenzurează mass-media chineză şi adesea perturbă activitatea mass-mediei străine care operează în China. Actualmente, situaţia din Tibet este neclară. Wen a spus că protestatarii din Lhasa au ucis trecători, au distrus utilităţi publice şi maşini şi au dat foc la magazine.

Termenul-limită dat de China protestatarilor pentru a se preda a expirat la miezul nopţii de luni spre marţi. Unii martori au afirmat că autorităţile din Lhasa au arestat sute de persoane, ştirea nefiind însă confirmată din surse independente. Poliţia din Lhasa refuză să facă declaraţii, iar un oficial al municipalităţii a declarat ieri pentru AP că oraşul a reintrat în normal.

Dalai Lama, criticat de activişti

Mulţi dintre tinerii activişti tibetani care au organizat recent marşuri în întreaga lume resping poziţia lui Dalai Lama. Ei doresc independenţa Tibetului şi nu numai "autonomia reală" faţă de China, pentru care militează Dalai Lama. În plus, activiştii cer boicotarea Jocurilor Olimpice, în timp ce Dalai Lama a cerut ca acestea să nu fie perturbate. Guvernul chinez consideră Tibetul provincie autonomă, dar mulţi dintre tibetani spun că autonomia este numai de faţadă şi că ei sunt cetăţeni de categoria a doua în propria ţară.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite