Noi restricţii pentru imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Străinii ilegali vor putea sta doar şase luni pe teritoriul unui stat membru UE După discuţii care au durat mai bine de trei ani, instituţiile şi statele UE au ajuns la un acord privind

Străinii ilegali vor putea sta doar şase luni pe teritoriul unui stat membru UE

După discuţii care au durat mai bine de trei ani, instituţiile şi statele UE au ajuns la un acord privind proiectul de lege care reglementează repatrierea imigranţilor ilegali din Europa. Un amendament se referă la minorii neînsoţiţi, care vor putea fi reţinuţi, timp de mai multe luni, în centre speciale de găzduire.

Preşedinţia slovenă a UE şi Parlamentul de la Strasbourg au ajuns la un compromis menit să armonizeze, într-un sens mai "restrictiv", condiţiile de primire a imigranţilor aflaţi în mod ilegal pe teritoriul vreunei ţări membre a UE. "Europa arată, prin acest acord, că nu acceptă imigranţi ilegali", a declarat raportorul parlamentar al proiectului de directivă, Manfred Weber, citat de cotidianul "Le Figaro".

Potrivit unor surse neoficiale, s-a stabilit ca durata reţinerii maxime a străinilor care se află ilegal într-un stat european (unul dintre capitolele cele mai controversate ale proiectului) să fie de şase luni, la care se mai poate adăuga un an doar în cazuri excepţionale.

În Franţa, această perioadă de reţinere nu depăşeşte, la ora actuală, 32 de zile. De altfel, Hexagonul a exclus, recent, orice regularizare în masă a situaţiei imigranţilor ilegali. "Nu va exista nicio regularizare globală, aceasta ar duce la catastrofă", a declarat Nicolas Sarkozy, într-un interviu televizat.

Copiii minori pot fi reţinuţi

Un alt amendament intens dezbătut a fost cel referitor la situaţia minorilor neînsoţiţi care ajung pe teritoriul unui stat membru al UE. Aceştia vor putea fi "deţinuţi" în centre speciale, până la reglementarea situaţiei. În cazul în care, odată ce vor fi depistaţi, imigranţii ilegali vor cere să se întoarcă în ţările de origine, aceştia vor avea la dispoziţie maximum 30 de zile pentru a părăsi teritoriul statului-gazdă. "Europa se aliniază, astfel, regimurilor naţionaliste represive", este de părere eurodeputatul socialist Martine Roure.

Pentru a fi ratificat, textul proiectului trebuie să fie aprobat de majoritatea statelor membre ale UE, precum şi de Parlamentul European, ceea ce va putea duce la o "bătălie a amendamentelor", după cum a apreciat Manfred Weber.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite