A reprodus peste 400 de picturi celebre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarul rus Konstantin Ekşibarov, în vârstă de 82 de ani, a făcut o pasiune pentru reproducerea picturilor celebre. Fost medic în Armata Roşie, în timpul celui de-al Doilea Război

Pensionarul rus Konstantin Ekşibarov, în vârstă de 82 de ani, a făcut o pasiune pentru reproducerea picturilor celebre. Fost medic în Armata Roşie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, el a decis să recreeze frumuseţea vechilor opere de artă după ce a văzut o veche pictură distrusă de soldaţi.

În peste 50 de ani de când a îmbrăţişat această pasiune, Ekşibarov a realizat peste 400 de copii după tablouri originale celebre.

El visează să-şi transforme casa într-un muzeu în care oamenii care nu pot călători pentru a vedea originalele presărate în întreaga lume să poată veni pentru a dezlega secretele istoriei artei.

Pensionarul reuşeşte să reproducă perfect orice tablou clasic, fie că este semnat de Rubens, Tiţian sau Rembrandt, şi aceasta fără să fi frecventat vreodată o şcoală de arte plastice.

Născut într-un sat din sudul Siberiei, Konstantin Ekşibarov s-a îndrăgostit de pictură încă din anii copilăriei. În timpul războiului, el a văzut la Koenigsberg (actualmente Kaliningrad) o veche pictură franceză călcată în picioare de soldaţi. A decis să o salveze, şi din acel moment a dobândit pasiunea pentru marea artă şi expunerea acesteia pentru toţi oamenii.

Un miracol în oraşul "Miraculos"

După război, Konstantin Ekşibarov şi-a urmat pasiunea. A acordat mult timp şi a cheltuit bani serioşi pentru a cumpăra pânze pe care să copieze opere de artă faimoase. Devenit deja maestru în reproduceri, Ekşibarov lucrează în propria casă din oraşul Ciudovo, situat la circa 600 de kilometri nord-vest de Moscova.

În limba rusă, "ciudo" înseamnă miracol, iar "ciudovo", miraculos. Şi, într-adevăr, pensionarul a realizat ceva miraculos. Datorită lui, în Ciudovo există una dintre cele mai mari colecţii private de artă din lume. Konstantin şi soţia lui, Anna, şi-au transformat casa într-un muzeu inedit.

Cel mai mult îi plac pictorii italieni

Proprietarul a cheltuit mulţi bani pe materiale, dar nu vrea să obţină bani de pe urma pasiunii sale. Nu a vândut nici măcar un tablou şi nu a acceptat niciun comision de la nimeni. Şi-a umplut aproape toţi pereţii casei cu reproduceri. "Cel mai mult îmi plac italienii, pe locul doi - artiştii flamanzi. Apoi prefer francezii, pe locul patru spaniolii şi apoi englezii.

Îmi plac toate şcolile de artă", a mărturisit pensionarul rus. Arta renascentistă este însă marea sa iubire. Ekşibarov spune că nu vrea ca lucrările sale să fie împrăştiate după moartea sa. Vrea să construiască un centru de artă regional care să aducă renume oraşului său. "Îmi plac nespus aceste picturi, mai ales când sunt prost dispusă, mă uit la ele şi uit totul, sunt o altă persoană", spune soţia artistului autodidact, Anna Vasilievna.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite