Alte două regiuni din Bolivia şi-au votat autonomia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pando şi Beni, două zone sărace ale Boliviei, ai căror locuitori se opun guvernării de stânga a preşedintelui Evo Morales, şi-au dat acordul, prin referendum, pentru autonomia

Pando şi Beni, două zone sărace ale Boliviei, ai căror locuitori se opun guvernării de stânga a preşedintelui Evo Morales, şi-au dat acordul, prin referendum, pentru autonomia administrativă.

Guvernatorii liberali ai regiunilor Beni (420.000 de locuitori) şi Pando (74.000 de locuitori) au urmat exemplul dat de regiunea Santa Cruz care, pe 4 mai, şi-a declarat autonomia tot prin scrutin popular.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Ivan Canelas, a reafirmat că aceste referendumuri nu au nicio valoare şi că "reprezintă doar o pierdere de timp şi de bani", în timp ce ministrul de interne, Alfredo Rada, le-a calificat drept nelegitime, ilegale şi separatiste. Regiunile Pando şi Beni trăiesc din agricultură şi creşterea vitelor, contribuind la PIB-ul Boliviei (ce numără nouă milioane de locuitori) cu 4%.

Încă un referendum pentru "separare"

O a patra regiune, Tarija (sudul Boliviei), cu bogate zăcăminte de gaz, şi-a convocat locuitorii la vot pe 22 iunie pentru a se pronunţa asupra autonomiei.

La nivel naţional, pe data de 10 august, bolivienii vor decide, prin referendum, prelungirea mandatelor celor nouă guvernatori, dar şi ale preşedintelui Evo Morales şi vicepreşedintelui Alvaro Garcia Linera.

Guvernatorul regiunii Beni, Ernesto Suarez, a declarat după referendumul de acum două zile că autonomia este singura modalitate de a ieşi din stagnarea economică impusă de centralismul excesiv.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite