La reeducare, în Spitalul de Psihiatrie din Murmansk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O membră a opoziţiei ruse descrie suferinţele îndurate în două clinici unde a fost internată împotriva propriei voinţe Larisa Arap, membră a partidului condus de fostul campion de

O membră a opoziţiei ruse descrie suferinţele îndurate în două clinici unde a fost internată împotriva propriei voinţe

Larisa Arap, membră a partidului condus de fostul campion de şah Garry Kasparov, a dezvăluit, ieri, chinurile la care a fost supusă timp de 46 de zile în două spitale psihiatrice din Murmansk şi Apatit.

Cunoscută pentru atitudinea critică faţă de regimul lui Putin, Larisa a fost spitalizată forţat la 5 iulie, ca răzbunare pentru că a publicat un material referitor la abuzurile împotriva copiilor la Spitalul Psihiatric din Murmansk. Întâmplător sau nu, a fost internată chiar în clinica despre care scrisese. Femeia în vârstă de 48 de ani a povestit că a fost îndopată cu medicamente şi i s-au făcut numeroase injecţii. Ea nu ştie ce fel de pastile a luat şi nici ce efecte secundare vor avea acestea asupra ei.

Larisa Arap a adăugat că în unele zile era atât de drogată, încât abia putea să meargă şi să vorbească. Femeia nu era singura persoană perfect sănătoasă din clinică. Numeroşi "pacienţi" nu sufereau de nici un fel de boală psihică. În schimb, erau trataţi cu o brutalitate care i-a amintit de practicile psihiatrice punitive din perioada sovietică. Larisa consideră că a avut noroc, în condiţiile în care a fost "doar bătută".

Alţii au păţit mai rău. Într-o zi a asistat la o scenă stupefiantă: o femeie a fost ameninţată cu îndepărtarea unor organe, dacă nu înghiţea medicamentele "prescrise". Situaţia nu era mai bună nici la centrul din Apatit. Arap a fost eliberată luni, după ce o comisie trimisă de reprezentantul pentru drepturile omului în Rusia, Vladimir Lukin, pentru a cerceta cazul a declarat că nu există motive pentru spitalizarea ei forţată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite