Razboi în Libia: Forţele lui Gaddafi, faţă în faţă cu forţele ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o evaluare aproximativă, forţele aeriene ale Libiei nu au nicio şansă în faţa forţelor occidentale care tocmai se îndreaptă catre ţara lui Gaddafi.

Institutul International pentru Studii Strategice a estimat că din cele 400 de aeronave care compun flota aeriană a Libiei, doar 40 sunt în stare de funcţionare.

Cele mai multe sunt aeronave sunt ruseşti şi au fost fabricate în perioada sovietică fiind, evident, cu mult depăşite ca performanţă de avioanele occidentale.

De asemenea nici sistemul de antiaerian al Libiei nu este mai bun. Se pare ca lansatoarele de rachete au fost amplasate pe o rază de câţiva zeci de kilometri în jurul oraşului Benghazi.

În ceea ce priveşte trupele terestre, frica lui Gaddafi de o posibilă lovitură de stat venită din partea armatei a susţinut efective slab pregătite şi la fel de slab dotate. De fapt, echipamentul bun a fost dat doar celor două brigăzi conduse de fii săi. Spre exemplu, Brigada 32 este echipată cu tancuri relativ moderne de tip T72.

Împotriva forţelor armate, oarecum rudimentare ale Libiei, armata occidentală va veni cu mult mai sofisticatele avioane RAF Tornado şi Typhoon.

Franţa ar putea trimite să atace Libia circa 100 de avioane de vânătoare, în special Rafale şi Mirage 2000, precum şi avioane-radar Awacs.

Bazele aeriene Solenzara din Corsica şi N'Djamena din Ciad ar putea servi ca punct de întâlnire, iar portavionul Charles de Gaulle, care se află în prezent la Toulon (în sudul Franţei), ar putea fi trimis spre costele libiene.

Londra a decis mobilizarea de avioane de luptă Tornado şi Eurofighter la bazele sale din apropierea Libiei. La baza aeriană din Cipru au fost staţionate recent trei avioane-radar Awacs. De asemenea, două fregate britanice sunt în prezent în Marea Mediterană.

Alături de Paris, Washingtonul a fost principalul susţinător al unei intervenţii aeriene în Libia. Pentru raidurile aeriene asupra statului din nordul Africii, SUA vor folosi mai multe avioane F-15 şi F-16, care se află deja la baza Sigonella (Sicilia).

Portelicopterul Bataan şi două nave de susţinere urmează să fie trimise începând de miercuri către Marea Mediterană.

Tot în Marea Meditereaneană, SUA dispun şi de  două distrugătoare lansatoare de rachete, ambele echipate cu rachete de croazieră Tomahawks.

Şi Canada a promis sprijin militar pentru o intervenţie militară în Libia. Canadienii au anunţat că ar putea trimute în Libia şase bombardiere CF-18, precizând că are nevoie de două zile pentru a-şi pregăti navele. Totuşi, canadieni au deja în regiune o navă de război.

Italia a propus folosirea a şapte baze aeriene, în special Sigonella, în Sicilia, pentru o ofensivă a aliaţilor împotriva trupelor lui Gaddafi.

Alianţa Nord-Atlantică (NATO) a decis să rămână departe de acest conflict. Potrivit AFP, Alianţa ar putea juca un rol de susţinere. Avioane radar Awacs ale NATO sunt deja prezente în Marea Mediterană şi zboară 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, de o săptămână. NATO a trimis recent şi trei nave în aceeaşi zonă, în timp ce forţele sale de geniu sunt în apropiere.

Danezii au precizat că pot susţine efortul militar împotriva Libiei cu maxim şase avioane de vânătoare F-16 şi un avion de transport.

Şi Norvegia a promis o contribuţie. AFP precizează că ar putea fi vorba despre avioane de transport Hercules şi de avioane de vânătoare F-16.

Belgienii ar putea trimite şi ei între "patru şi şase" avioane F-16, care să atace Libia, mobilizate în prezent în cadrul NATO, precum şi o navă pentru detectarea minelor.

Spania a promis "mijloace navale şi aeriene" şi a autorizat folosirea bazei aeronavale Rota, situată în apropiere de strâmtoarea Gibraltar, precum şi a celei din Moron, în sudul Seviliei, informează Mediafax, citând AFP.

Potrivit unor surse diplomatice, Qatarul şi Emiratele Arabe Unite au promis că vor sprijini o acţiune militară străină împotriva trupelor lui Muammar Gaddafi, dar acest lucru nu a fost confirmat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite