Un nou război al gazului între Rusia şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania rusească Gazprom a decis să îşi reducă livrările de gaze către Ucraina cu încă 25 la sută, începând de ieri de la ora 17.00 GMT (19.00, ora României), a anunţat purtătorul

Compania rusească Gazprom a decis să îşi reducă livrările de gaze către Ucraina cu încă 25 la sută, începând de ieri de la ora 17.00 GMT (19.00, ora României), a anunţat purtătorul de cuvânt al acesteia, Serghei Kuprianov. Gigantul gazier anunţase luni că a redus cu un sfert livrările de gaz către Ucraina, ca urmare a conflictului cu Kievul.

"Exporturile vor continua în regim complet", a dat asigurări Gazprom, referindu-se la gazul care tranzitează Ucraina, spre Europa. Tensiunile dintre cele două părţi au escaladat în ultima perioadă, deoarece autorităţile ucrainene au de plătit o datorie de peste un miliard de dolari către compania Gazprom. Kievul contestă însă modul în care Rusia calculează această datorie.

Purtătorul de cuvânt al companiei de gaz din Ucraina, Dimitro Marunich, a declarat însă că Ucraina se poate descurca chiar şi aşa pentru o oarecare durată de timp, deoarece temperaturile au fost ridicate şi consumul de gaz nu e foarte mare. Situaţia este complicată şi de divergenţele de la vârful puterii din Ucraina. Preşedintele Iuşcenko a fost de curând la Moscova şi a semnat un acord privind plata datoriei.

El i-a trimis o scrisoare premierului Iulia Timoşenko, în care îi cere din nou să respecte prevederile acordului respectiv. Aceasta refuză însă să accepte modul de calcul al preţului gazului oferit de ruşi şi contestă utilizarea intermediarilor în acest tip de importuri. Presa rusă scrie că "demersul Gazprom are mai degrabă un caracter psihologic", spre deosebire de prima criză privind gazul dintre Moscova şi Kiev, de la începutul lui 2006.

"Nu este exclus ca monopolul rus să nu aibă o nevoie atât de mare de bani în acest caz. Gazprom şi-a arătat probabil dinţii din cauza dispoziţiei puţin conciliante a Kievului în ceea ce priveşte schemele de gaz intermediare", notează "Nezavissimaia Gazeta". Conform publicaţiei, gigantul rus "este înainte de toate interesat de crearea unei companii comune cu Naftogaz, care va permite Gazprom să intre pe piaţa internă ucraineană". "Când părţile vor ajunge la un consens în această privinţă, va fi reglementată şi problema datoriei", apreciază cotidianul rus.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite