Un război în Iran ar arunca în aer preţul petrolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful OPEC declară, pentru a doua oară în ultima lună, că producţia Iranului nu poate fi înlocuită, în cazul unui atac militar Secretarul general al OPEC avertizează că un atac

Şeful OPEC declară, pentru a doua oară în ultima lună, că producţia Iranului nu poate fi înlocuită, în cazul unui atac militar

Secretarul general al OPEC avertizează că un atac asupra Iranului ar avea un impact "nelimitat" asupra preţurilor ţiţeiului.

"Nu putem înlocui producţia Iranului - nu este fezabil", a declarat Abdalla Salem el-Badri într-un interviu publicat ieri de "International Herald Tribune". Este a doua oară, în ultima lună de zile, când şeful OPEC lansează acest avertisment împotriva unui atac asupra republicii islamice.

Pe 3 iulie, el a făcut aceeaşi declaraţie într-un interviu pentru ediţia electronică de ştiri a Congresului Mondial al Petrolului.

Exerciţiul militar israelian de la începutul lui iunie, despre care s-a speculat că ar fi o repetiţie pentru un potenţial atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene, a contribuit la creşterea preţurilor petrolului în ultima perioadă. Situaţia a devenit şi mai tensionată în această săptămână, în urma testelor efectuate de Iran, care a lansat mai multe rachete.

Strâmtoarea Hurmuz, vitală traficului de ţiţei

Iran produce 4,2 milioane de barili pe zi din producţia zilnică mondială de circa 87 de milioane de barili, fiind a patra ţară exportatoare de petrol pe plan mondial şi a doua ţară din OPEC, în funcţie de mărimea producţiei.
Îngrijorările privind întreruperile în fluxul de petrol din strâmtoarea Hurmuz în cazul unei acţiuni militare asupra Iranului au dus la creşterea preţurilor petrolului cu 5,6 USD, ajungând joi la 141,65 USD/baril.

Hurmuz este una dintre cele mai importante rute petroliere, pe unde trec 2,9 miliarde de tone de bunuri, dintre care petrolul este cel mai important. El-Badri a făcut apel la găsirea unei soluţii paşnice în problema activităţii nucleare a Iranului. "Dacă se întâmplă ceva aici, nimeni nu va putea rezolva situaţia. Preţurile vor creşte nelimitat. Nu pot da o cifră", a spus şeful OPEC.

Conflictul ar fi "sever şi de durată"

El-Badri, fost director în industria petrolieră şi vice-prim-ministru al Libiei, a avertizat că încă un conflict în Orientul Mijlociu, pe lângă cel din Irak, va fi "sever şi de durată". El spune că actualele tensiuni geopolitice sunt printre cei mai importanţi factori care au dus la creşterea preţului petrolului.

Criza capacităţii de rafinare, dolarul slab şi speculaţiile de pe piaţă sunt alţi factori, în opinia sa. Ţările membre ale OPEC asigură circa 40% din producţia mondială de petrol. OPEC include 12 state, şi anume: Iran, Iraq, Kuwait, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Libia, Algeria, Nigeria, Angola, Venezuela şi Ecuador. Indonezia s-a retras din OPEC în mai.

Dacă se întâmplă ceva aici, nimeni nu va putea rezolva situaţia. Preţurile vor creşte nelimitat. Nu pot da o cifră.
Abdalla Salem el-Badri,
secretarul general al OPEC

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite