Nou război Hillary - Obama, pe motiv de turban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barak Obama acuză echipa de campanie a lui Hillary că a făcut publică o fotografie în care candidatul de culoare poartă îmbrăcăminte tradiţională somaleză. Candidaţii democraţi care

Barak Obama acuză echipa de campanie a lui Hillary că a făcut publică o fotografie în care candidatul de culoare poartă îmbrăcăminte tradiţională somaleză.

Candidaţii democraţi care luptă pentru nominalizarea partidului la alegerile prezidenţiale din noiembrie, Barak Obama şi Hillary Clinton, se atacă dur, după punerea în circulaţie a unei fotografii ce datează din 2006, în care candidatul de culoare este îmbrăcat după moda tradiţională somaleză.

Aceasta include şi un turban, principalul motiv al întregului scandal. Obama o acuză pe Hillary că a regizat întregul scandal, în timp ce fosta primă doamnă susţine că echipa sa de campanie nu are nicio legătură cu fotografia.


O imagine în care Barak Obama apare îmbrăcat în haine tradiţionale somaleze, şi care datează din 2006 reprezintă ultimul motiv de dispută dintre candidatul de culoare şi Hillary Clinton. Imaginea, primită de la un "anonim" pe e-mail, a fost postată pe unul dintre cele mai cunoscute site-uri de ştiri american, Drudge Report. Portalul este recunoscut mai ales pentru faptul că prezintă cele mai scandaloase ştiri din politica internă şi externă americană.

În imagine, Obama poartă haine tradiţionale somaleze, însă dezbaterea se învârteşte mai degrabă în jurul unui turban alb, pe care candidatul cu rădăcini în Africa îl are pe cap. Obama a făcut această poză în 2006, în timpul unei vizite în Kenya, ţară din care provine tatăl său.


Echipa lui Hillary, bănuită


Portalul The Drudge Report susţine că imaginea circulă de mai multă vreme în interiorul echipei de campanie a lui Hillary Clinton. De altfel, mai mulţi analişti din jurul fostei prime doamne încearcă de mai multă vreme să convingă electoratul democrat că trecutul senatorului de Illinois nu îl recomandă pentru funcţia de preşedinte. Oamenii lui Hillary au depăşit de multe ori limitele admise. Astfel, unul dintre voluntarii care făceau campanie pentru Hillary a fost concediat anul trecut, după ce a pus în circulaţie un e-mail în care sugera că Obama ar fi musulman.


Obama - ofensiv, Hillary - defensivă


Stafful de campanie al senatorului de Illinois a reacţionat dur la publicarea acestei fotografii. "Avem de-a face cu cea mai necinstită ofensivă din toată această campanie elctorală", crede David Plouffe, managerul de campanie al lui Obama. "Cred că poporul american este îngrijorat când vede astfel de modalităţi de a face politică", a atacat la rândul său candidatul de culoare.

Acuzaţiile au fost însă respinse de echipa de campanie a fostei prime doamne. Maggie Williams, noul şef al staffului de campanie al lui Hillary Clinton le-a transmis celor din jurul lui Barak Obama că "ar trebui să le fie ruşine" pentru modul în care au folosit acest scandal, pentru a lovi în imaginea contracandidatului. La rândul său, Hillary Clinton a adoptat o poziţie mai detaşată.

"De fiecare dată când călătoresc într-o ţară străină mă îmbrac în costumul naţional al acelui stat. Puteţi găsi zeci de poze cu mine, în astfel de situaţii, în diferite zone de pe glob", susţine Hillary. "Puteţi găsi poze cu mine îmbrăcată în haine africane, latino-americane sau asiatice. Este un semn de respect", crede Hillary.


Campanie negativă


Pe măsură ce se apropie caucusurile din Ohio şi Texas, unde Hillary Clinton are nevoie disperată de victorie pentru a câştiga nominalizarea partidului, campania celor doi se bazează tot mai mult pe discreditarea adversarului. "Dacă va ieşi preşedinte, Obama va avea nevoie de un manual de politică externă pentru a asigura securitatea ţării", a declarat Hillary în faţa studenţilor de la Universitatea "George Washington".

Analiştii americani consideră însă că această campanie negativă nu îi va aduce decât deservicii fostei prime doamne. Ei susţin că Obama şi-a creat deja imaginea de "băiat bun" şi că orice atac din partea lui Hillary ar potenţa şi mai mult imaginea de "politician rău", gata de orice pentru a obţine voturi, a acesteia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite