Enigma Rajoy: cine este omul care va deveni premier al Spaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mariano Rajoy este văzut de unii ca technocrat şi "coşmar al consilierilor de imagine", de alţii ca moale şi laş. Alţii sunt convinşi că e o mână de fier în mănuşă de catifea. În tinereţe, Rajoy s-a prăbuşit cu tot cu maşină într-o prăpastie. A ieşit singur de acolo şi s-a căţărat fără ajutor înapoi. Doar operaţia facială a durat şase ore. Acum, e văzut el însuşi ca un chirurg care încearcă să nu-şi sperie

"Nu am obiceiulsă-mi încalc angajamentele. De altfel, până acum, nici nu m-am angajat să fac ceva", mărturisea, în septembrie liderul popularilor spanioli. Un discurs prudent, opac, flegmatic, care a stârnit râsete şi aprobare. Însă nu toţi îl aprobă, nici măcar în propriul partid. Rajoy (56 de ani) a fost desemnat de Jose Maria Aznar ca lider al partidului după ce acesta din urmă a pierdut alegerile. De atunci, aripa dură a partidului i-a făcut tot soiul de reproşuri, inclusiv că ar fi homosexual. Pentru a-şi asigura legitimitatea, Rajoy a organizat un congres, în 2008 şi s-a supus votului. A câştigat.

Deşi nici nu îl displac, majoritatea spaniolilor îl consideră un technocrat şters. "The Economist" spunea despre el că este "omul care nu are nimic de spus" şi "coşmarul consilierilor de imagine". "Un galician pur-sânge care nu are profilul unui animal de scenă", scrie şi "Le Point". Deşi spaniolii sunt decişi să schimbe guvernarea socialistă cu una conservatoare, el însuşi nu le suscită prea mult entuziasm. Nu a făcut mari promisiuni electorale. Din contră. În cartea publicată, strategic, cu două luni înainte de alegeri, Rajoy vorbeşte de "degrevarea administraţiei", "privatizarea aeroporturilor" şi "sfârşitul convenţiilor colective de muncă". L-a trimis la "plimbare" şi pe mentorul său, Aznar, când acesta s-a pronunţat recent pentru scăderea impozitelor şi reducerea bugetelor de sănătate şi educaţie şi a alocaţiilor de şomaj. "Nici vorbă să ne atingem de capitalul social", i-a retezat-o Rajoy. Apropiaţii săi spun că are doar trei priorităţi: şomajul, şomajul şi iarăşi şomajul.

Lipsit de carismă şi vicios. Dar moderat

Aşa că, deşi nu este carismatic, Rajoy nici nu produce spaime concetăţenilor săi. "Este ca un chirurg, care, înainte de a începe o operaţie fără anestezie, te convinge că nu te va durea", îl descrie, plastic, analistul Luis Aizpeolea.

Născut într-o familie de conservatori din tată-n fiu, Rajoy a fost funcţionar la registrul de cadastru până la 23 de ani. A fost consilier al premierului conservator Jose Maria Aznar şi i-a rămas loial până la capăt. A fost ministru bun la toate: Interne, Administraţie publică, Educaţie.
Are şi vicii. Fumează un pachet de ţigări de foi zilnic. Nu se ascunde, nici măcar când blesteamă legile care interzic de o vreme fumatul în spaţiile publice. Îi plac şi compeţiile sportive, până la a-şi da tot programul peste cap pentru a-l vedea pe Rafael Nadal, pe Fernando Alonso sau pe cei de la Real Madrid.

Se defineşte însă ca un moderat în cadrul unei drepte care şi-a construit o reputaţie de partid agresiv. Şi a cărui aripă dură îl vede ca fiind moale, timorat şi laş. Rajoy este însă, dincolo de moderaţie, un "dur". În tinereţe, a plonjat cu maşina într-o prăpastie. A găsit totuşi puterea să iasă şi să se caţere, pe jumătate mort, până pe buza prăpastiei. Doar operaţia facială a durat şase ore şi i-a lăsat urme care încă nu s-au şters, dar care sunt în parte mascate de barbă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite