Cel mai pur stil sovietic: Putin, aşteptat de un stadion întreg – muncitori aduşi cu autobuzele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 130.000 de ruşi au participat la meetingul electoral al lui Vladimir Putin. Mare parte din ei au fost convinşi cu un mic stimulent financiar şi au fost aduşi direct de la locul de muncă, îmbarcaţi în autobuze.

Zeci de mii de muncitori s-au adunat pe un stadion din centrul Moscovei ca să-şi declare "dragostea" pentru premierul Vladimir Putin. Totuşi, nu de dragoste are nevoie Putin, ci de o puzderie de figuranţi electorali şi apoi de votanţi în alegerile în urma cărora speră să îşi reia locul de la Kremlin.

Pentru a disimula protestele tot mai mari ale opoziţiei, Putin a marşat pe cartea milităriei. "Cu toţii suntem gata să muncim pentru binele patriei-mame - nu numai să muncim, dar şi să o protejăm. Suntem un popor victorios, e în gena noastră, în codul nostrum genetic, trecut din generaţie în generaţie". După o referire la războaiele napoleoniene, Putin şi-a încheiat discursul urlându-le celor prezenţi: "Bătălia pentru Rusia continuă! Vom fi victorioşi!", relatează "The Guardian".

Nici măcar nu a avut nevoie să spună cine e exact inamicul - ruşii care au protestat cu miile împotriva lui Putin încă de la începutul lui decembrie. Liderul rus a acuzat Departamentul de Stat al SUA că a orchestrat protestele.

"Nu vom lăsa pe nimeni să se amestece în treburile noastre interne", a promis el mulţimii.
Atât ca retorică, dar şi ca logistic, adunarea a semănat izbitor cu reuniunile de pe stadioane din epoca sovietică. Mii de muncitori, chiar şi din provincii au fost luaţi pe sus de la locurile de muncă şi aduşi cu autobuzele sau cu trenurile.

De pildă, directorii de la "Russian Milk" (în Ruza, la 110 km de Moscova) au aranjat ca 2.500 din cei 8.000 de angajaţi să ajungă la meeting.

Alţi participanţi la meetingul de pe stadion au recunoscut că au fost aduşi de la spitalul municipal. Au venit, desigur, şi oameni care nu îl simpatizează pe Putin şi nu îl vor vota. Spun că au venit să asculte concertul de după şi să mănânce prăjituri.
Opoziţia plănuieşte şi ea să organizeze un protest de amploare duminică, adică la exact o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite