VIDEO Putin, în lacrimi la proclamarea victoriei. “Am învins. Glorie Rusiei!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi rezultatul votului nu avea cum să fie o surpriză, Putin şi-a proclamat victoria cu lacrimi şiroindu-i pe obraz. "Moscova nu crede-n lacrimi", l-au apostrofat criticii pe politicianul care de ani în şir îşi construieşte o imagine de "macho".

Vladimir Putin a câştigat 63,81% din voturile exprimate, arată rezultatele comunicate de Comisia Electorală, după numărarea a 99% din voturi. Adică, mai mult decât obţinuse în alegerile din 2000 şi suficient pentru a deveni preşedinte din primul tur.

Încă de aseară, înainte chiar ca voturile să înceapă să fie numărate, premierul Vladimir Putin a ieşit în faţa mulţimii de susţinători strânşi la Moscova pentru a-şi proclama victoria. "Omul de fier" al Rusiei ultimilor 12 de ani, le-a vorbit celor 100.000 de susţinători reuniţi în apropiere de Kremlin cu lacrimi în ochi, un gest ce contrastează puternic cu imaginea sa de om puternic, comentează AFP.

"V-am întrebat mai demult: vom învinge? Şi am învins! Glorie Rusiei!" a rostit, cu voce tremurândă, Putin. Aplauze furtunoase. "Am câştigat o luptă deschisă şi onestă", a continuat deţinătorul centurii negre la judo. Alături de el, zâmbindu-i, se afla actualul preşedinte la final de mandat Dmitri Medvedev, viitor premier.
Mulţi ruşi au dezbătut chestiunea pe bloguri mai mult chiar decât rezultatul alegerilor. A plâns sau nu? Şi dacă da, de ce?

Lacrimile "erau adevărate, dar din cauza vântului", s-a grăbit Putin să răspundă. Putin şi-a petrecut ani întregi construindu-şi imaginea de "macho", apărând în faţa camerelor cu pistolul în mână, cu bustul gol călare pe cal sau urmărind un tigru.

Dar nimeni nu a apreciat explicaţia, iar criticii săi nu au ratat ocazia de a-l ataca. "Vova (diminutiv de la Vladimir, n.red.), Moscova nu crede în lacrimi", scrie pe Twitter bloggerul Slavik Zehner, referindu-se la titlul celebrului film sovietic din anii '80.

Aleksei Navalni, una dintre figurile opoziţiei care protestează la Moscova din decembrie, a reacţionat şi el cu ironie. "Astăzi, liderul nostru a avut un motiv bun pentru a plânge", a declarat el la postul independent de televiziune Dojd. "A privit în jurul lui şi a zis: Dumnezeule, ce am făcut?", a adăugat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite