O EXPLOZIE COSMICĂ fără precedent dă naştere unui mister intergalactic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe telescoape, printre care şi telescopul orbital Hubble,  au fost mobilizate de NASA pentru a observa o galaxie îndepărtată în care se produce cea mai puternică şi îndelungată explozie cosmică observată până în prezent.

La circa o săptămână după semnalarea acestei explozii din constelaţia Dragonului, aparatele continuă să surprindă radiaţii extrem de puternice, a căror intensitate fluctuează, ce sunt emise din zona din spaţiu în care s-a produs explozia, se arată într-un comunicat al NASA.

Cunoaştem obiecte din galaxia noastră ce pot produce explozii în lanţ sau repetate, însă acestea ar fi de milioane de ori mai slabe decât explozia pe care o observăm acum. Este cu adevărat extraordinar, a declarat astronomul Andrew Fruchter, din cadrul Space Telescope Science Institute din Baltimore.

image

Astronomii susţin că nu au văzut niciodată o explozie de o intensitate luminoasă atât de variabilă şi de o durată atât de lungă.

Fenomenul a fost iniţial semnalat la 28 martie de satelitul american Swift, satelit conceput special pentru a detecta exploziile de raze gamma din Univers. Swift a localizat sursa acestei explozii în constelaţia Dragonului, în centrul unei galaxii situate la 3,8 miliarde de ani lumină de Pământ (1 an lumină este egal cu 9.460 de miliarde de kilometri), potrivit Agerpres.

Din primele informaţii, ar putea fi vorba despre explozia unei stele de dimensiuni supermasive ce a trecut prea aproape de o gaura neagră din centrul galaxiei.

image

În general, puternicele emisii de radiaţii gamma ce rezultă din explozia unei supernove nu durează mai mult de câteva ore.

Aproape toate galaxiile, inclusiv Calea Lactee, au în centrul lor o gaură neagră cu o masă de peste 1 milion de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Forţa gravitaţională imensă exercitată de această gaură neagră a prins probabil o stea supermasivă care este în prezent consumată treptat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite