Cum putea fi evitat războiul din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvăluiri recente arată că Saddam Hussein ar fi fost dispus să-şi negocieze exilul pentru suma de un miliard de dolari Cu mai puţin de o lună înaintea invaziei Irakului, fostul

Dezvăluiri recente arată că Saddam Hussein ar fi fost dispus să-şi negocieze exilul pentru suma de un miliard de dolari

Cu mai puţin de o lună înaintea invaziei Irakului, fostul dictator de la Bagdad ar fi transmis o ofertă secretă Washingtonului. Potrivit acesteia, Saddam ar fi fost dispus să părăsească ţara, cu condiţia să i se permită să ia cu el un miliard de dolari şi informaţii legate de armele de distrugere în masă. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe nu a dorit să comenteze dezvăluirea.

Surprinzătoarea informaţie a fost publicată de cotidianul spaniol "El Pais" şi preluată de mai multe ziare europene şi americane, inclusiv influentul "Washington Post". Este vorba de un fragment din stenograma convorbirii între George W. Bush şi premierul spaniol de la acea vreme, Jose Maria Aznar, desfăşurată la 22 februarie 2003, la ranchul din Texas al preşedintelui american.

Era cu puţin timp înaintea declanşării războiului, iar Casa Albă se pregătea să mai introducă o nouă rezoluţie la ONU împotriva lui Saddam Hussein. Stenograma scoate în evidenţă nerăbdarea lui Bush de a porni războiul şi nemulţumirea sa faţă de indecizia Naţiunilor Unite de a se ralia poziţiei SUA. "E ca picătura chinezească (…). Trebuie să-i punem capăt", îi spune preşedintele Bush interlocutorului său. Şi adaugă "Vom fi la Bagdad până la sfârşitul lui martie", cu sau fără acordul ONU.

Deşi susţinător al poziţiei SUA în privinţa Irakului, Jose Maria Aznar adoptă un ton mult mai moderat. Fostul oficial spaniol îi cere lui Bush să mai aibă "puţină răbdare" cu războiul care ar "putea fi totuşi evitat".

Hosni Mubarak, mesagerul lui Saddam

Stenograma surprinde şi momentul în care Bush îi dezvăluie lui Aznar oferta lui Saddam Hussein, transmisă după toate probabilităţile prin intermediul preşedintelui egiptean Hosni Mubarak. "Egiptenii negociază cu Saddam Hussein. Se pare că e dispus să plece în exil dacă îi dăm voie să ia cu el un miliard de dolari şi informaţii despre armele de distrugere în masă", spune la un moment dat Bush.

Întrebat de Aznar dacă, într-adevăr, crede că Saddam ar fi de acord să plece, preşedintele SUA răspunde: "Da, e posibil. Dar e, posibil, de asemenea, să fie asasinat". În cazul liderului irakian, SUA nu vor oferi nicio garanţie, mai spune Bush, care conchide: Saddam "e un hoţ, un terorist şi un criminal de război. Comparat cu el, Miloşevici (fostul preşedinte sârb) e Maica Tereza".

Ţările potrivnice războiului, ameninţate de Bush

La insistenţele premierului Aznar asupra necesităţii unei rezoluţii a ONU în privinţa războiului, Bush răspunde nervos: "Mexicul, Chile, Angola, Camerunul (membre nepermanente ale Consiliului de Securitate în acel moment) trebuie să fie conştiente că în joc se află securitatea Statelor Unite".

Şi enumeră mijloacele de persuasiune ale SUA la adresa ţărilor rebele: tergiversarea semnării Acordului de liber schimb cu Chile sau îngheţarea finanţărilor către Angola. Cât despre poziţia Rusiei, "Putin trebuie să înţeleagă că prin atitudinea sa îşi pune în pericol relaţiile cu Washingtonul".

Războiul costă SUA 12 miliarde de dolari pe lună

Potrivit ultimelor calcule, dincolo de cei peste 3.700 de militari americani ucişi în Irak, războiul costă SUA 12 miliarde de dolari pe lună (cifra include şi operaţiunile CIA, şi construcţia noii ambasade de la Bagdad). Estimările oficialilor de la Washington care gestionează bugetul indică un cost cumulativ al războiului din Irak de peste 600 miliarde de dolari, pentru 2008.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite