Criza dezvoltă industria de sex din Spania. Multe prostituate sunt românce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tocmai din cauza crizei economice şi a şomajului fără precedent, în Spania se dezvoltă o nouă "industrie": cea a prostituţiei. Turiştii vin din alte ţări pentru a profita de "serviciile" ieftine. "New York Times" a stat de vorbă cu o româncă din cele exploatate de reţelele bine puse la punct care acţionează în Spania.

În orăşelul La Jonquera, de pildă, principala afacere este principala afacere. Multe femei - multe dintre ele românce - sunt condamnate la sclavie sexuală, reiese dintr-un reportaj "New York Times".

"Valentina se aştepta să obţină o slujbă la un hotel. Dar când a venit, în urmă cu două luni, din România, bărbatul care a ajutat-o să ajungă acolo şi pe care îl considera iubitul ei, i-a arătat clar că singurul loc de muncă e pe marginea drumului", scrie cotidianul american.
Bărbatul a ameninţat-o că o va bate şi îi va ucide copiii dacă nu se va supune.
"Pentru mine, viaţa s-a terminat", plânge românca. "Nu voi uita niciodată că am făcut aşa ceva", a adăugat femeia.

Valentina, care vorbeşte un amestec de spaniolă cu română, a declarat că nu ştie exact cui să se adreseze. Ea a afirmat că a fost deja la poliţia locală, dar că i s-a spus că trebuie să meargă la poliţia regională din Figueres, la aproximativ 24 de kilometri distanţă.
După câteva zile, Valentina nu a mai răspuns la telefon şi nu a mai putut fi găsită în locul obişnuit, de pe şosea. Inspectorul Xavier Cortes Camacho, de la departamentul regional de combatere a traficului uman din Barcelona, a declarat că ea a fost într-adevăr la poliţia din Figueres dar că în ultimul minut a refuzat să meargă într-un adăpost şi a plecat pe cont propriu.

La Jonquera, situat la graniţa cu Franţa, era odinioară un oraş liniştit unde şoferii de camion se odihneau şi unde francezii veneau să cumpere obiecte de lut pictate de mână şi produse din piele. În prezent însă, prostituţia este principala afacere aici, la fel ca şi în restul Spaniei, unde este în general legală.

Suma datorată de o româncă, tatuată cu cod de bare

Turismul sexual creşte de la o zi la alta şi în oraşele mici, dar şi în metropole. Poliţia a salvat recent o tânără româncă în vârstă de 19 ani căreia traficanţii îi tatuaseră pe încheietura mâinii un cod de bare şi suma pe care aceasta le-o datora: 2.500 de dolari.

Suma datorată, tatuată sub forma unui cod de bare

În trecut, clienţii erau bărbaţi de vârstă mijlocie, dar în prezent a crescut numărul tinerilor. O explicaţie este că tinerii nu se mai mulţumesc cu discoteca, aşa cum se întâmpla cândva. "Acum merg în bordeluri. Este doar o altă formă de distracţie pentru ei", spune Francina Vila i Valls, consilier în Barcelona pentru femei şi drepturi civile.

Potrivit raportului pe 2010 privind traficul de persoane al Departamentului american de Stat, între 200.000 şi 400.000 de femei lucrează ca prostituate în Spania, 90 la sută dintre ele fiind victime ale traficanţilor. Oficialii din cadrul poliţiei spaniole şi militanţii pentru drepturile omului susţin însă că numărul victimelor este în creştere. Mii de femei sunt forţate să ofere servicii sexuale, adeseori pe bani mai puţini decât în trecut din cauza crizei economice, peste tot, de la cluburi mondene şi apartamente private din complexe industriale până la drumuri de ţară.

Factori care permit industriei să se dezvolte

Ultimul "boom" din Spania, cel al prostituţiei are la bază mai mulţi factori. Pe de-o parte, imigraţia este facilitată de graniţele prea permeabile. Pe de altă parte, legile privind industria sexului şi cele privind imigraţia sunt destul de laxe. Până în 2010, legea spaniolă nu distingea traficul de persoane de imigraţia ilegală. Iar arestările de traficanţi de carne vie rămân puţine, la fel ca şi serviciile de ajutorare a femeilor exploatate. În 2010, autorităţile spaniole au arestat 202 implicate în traficul de carne vie şi au condamnat 80. Poate cel mai important factor este creşterea cererii din partea turiştilor tineri, în special cei francezi. În Franţa, multe aspecte ale prostituţiei sunt ilegale, iar din acest motiv, "serviciile" sunt scumpe.

Există, desigur, şi o cerere locală. Un studiu ONU din 2009 arată că 39% din bărbaţii spanioli recunosc că au apelat la o prostituată cel puţin o dată. Există chiar şi o tradiţie, ca întâlnirile de afaceri să se termine cu o vizită la bordel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite