"Fost prim-ministru, îmi ofer serviciile"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce îşi părăsesc funcţiile, mulţi lideri politici devin consilieri de lux în lumea afacerilor. Ofertele sunt remunerate pe măsură Chiar dacă astfel de anunţuri nu apar la mica

După ce îşi părăsesc funcţiile, mulţi lideri politici devin consilieri de lux în lumea afacerilor. Ofertele sunt remunerate pe măsură

Chiar dacă astfel de anunţuri nu apar la mica publicitate, la sfârşitul mandatului lor mulţi demnitari caută un loc de muncă bine remunerat în viaţa civilă.

Opinia publică austriacă se întreabă ce va face cancelarul Alfred Gusenberg, fostul preşedinte al Partidului Socialist Austriac, pregătit să renunţe definitiv la cariera politică. S-a vorbit despre un eventual post la Bruxelles, dar nu se exclud industria construcţiilor sau un mare concern imobiliar.

În Austria, majoritatea politicienilor care se întorc în sectorul privat provin chiar de-acolo. Mulţi dintre ei s-au dovedit până la urmă mai buni oameni de afaceri decât demnitari cu funcţii politice înalte, un exemplu dat de presa austriacă fiind cazul lui Viktor Klima.

Considerat unul dintre cei mai ineficienţi cancelari, din 2000 de când şi-a părăsit funcţia, a devenit un om de afaceri cu mari succese la Buenos Aires, el ocupându-se de toate afacerile latino-americane ale firmei Volkswagen.

Un alt fost cancelar austriac bine plasat este Franz Vranitzky. Fost bancher, la ora actuală este consilier financiar al…investitorilor ruşi.

Gerhard Schroder, cel mai curtat lider

După ce a renunţat la funcţiile sale politice, cancelarul Gerhard Schroder şi-a reluat activitatea de avocat şi de consilier. A fost angajat de Gazprom pentru a conduce Consiliul de supraveghere a consorţiului germano-rus însărcinat să construiască o conductă de gaz sub Marea Baltică, Gazprom deţinând 51 la sută din acţiuni.

Pe vremea când a fost cancelar, Schroder a oprit construcţia conductei, stârnind numeroase critici în Germania. La 30 martie 2006, a fost ales preşedinte al companiei North-European Gas Pipeline, constructoarea conductei care leagă Rusia de Germania, cu un salariu anual de 250.000 de euro.

Conducta urmează să ocolească Polonia, Lituania şi Ucraina. În plus, este consilier al băncii Rotschild pentru Europa de est, Rusia, Turcia, Orientul Mijlociu şi China şi consilier şi la firma elveţiană de editură Ringier.

Blair, la JP Morgan

De curând la Gazprom Schroder are un nou coleg în persoana lui Paavo Lipponen, fostul premier al Finlandei, angajat săptămâna trecută ca director al societăţii Nord Stream, a cărui proprietar majoritat este de asemenea Gazpromul.

Predecesorul lui Lipponen, Eshko Aho, a devenit vicepreşedintele concernului Nokia. Nici Tony Blair nu s-a mulţumit cu funcţia de emisar special în Orientul Mijlociu. A devenit şi consilierul băncii de investiţii JP Morgan (salariul anual- 680.000 de euro) şi are un contract şi cu societatea elveţiană Zurich Financial Services.

Expremierii spanioli Felipe Gonzales şi Jose Maria Aznar au devenit, la rândul lor, consilieri. Gonzales îşi oferă serviciile unor firme spaniole şi intermediază între UE şi America Latină. Dar el a înregistrat şi un eşec. Fidel Castro i-a respins propunerile de reformă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite