Un preşedinte chinez la Tokyo, după 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Chinei, Hu Jintao, a sosit ieri la Tokyo, pentru o vizită de cinci zile, timp în care va avea întrevederi cu majoritatea liderilor politici japonezi. Aceasta este prima vizită pe

Preşedintele Chinei, Hu Jintao, a sosit ieri la Tokyo, pentru o vizită de cinci zile, timp în care va avea întrevederi cu majoritatea liderilor politici japonezi. Aceasta este prima vizită pe care o face un preşedinte chinez în Japonia, în ultimii zece ani. Liderul de la Beijing a fost întâmpinat pe aeroportul din capitala Japoniei de peste 200 de diplomaţi şi oameni de afaceri chinezi care au arborat deopotrivă drapele chineze şi nipone. Hu Jintao se va întâlni în trei rânduri cu împăratul Akihito, semn al importanţei pe care Japonia o acordă vizitei.

China şi Japonia au stabilit relaţii diplomatice în urmă cu 36 de ani. Din 1972, aceasta este abia a doua vizită la acest nivel, după cea a preşedintelui Jiang Zemin, în 1998. Hu Jintao este însoţit de soţia sa, Liu Yongqing, de ministrul de externe, Yang Jiechi, şi de negociatorul-şef chinez în dosarul nuclear nord-coreean, Wu Dawi.
Sosirea liderului chinez la Tokyo nu a fost lipsită de evenimente. Astfel, sute de persoane au protestat ieri, în capitala Japoniei, împotriva situaţiei din Tibet, chiar în momentul sosirii lui Hu Jintao. Manifestaţiile s-au mutat apoi în centrul oraşului, unde aproximativ 1000 de persoane, tibetani şi uiguri, au scandat "Nu ne ucideţi prietenii" şi "Hu Jintao, respectă spiritul olimpic".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite