Azi în presă - Război în Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 48 de ore de la semnarea armistiţiului, trupele ruse nu s-au retras încă de pe teritoriul Georgiei. Mai mult chiar, şi-au sporit prezenţa în oraşul Gori. Puterile occidentale încearcă

La 48 de ore de la semnarea armistiţiului, trupele ruse nu s-au retras încă de pe teritoriul Georgiei. Mai mult chiar, şi-au sporit prezenţa în oraşul Gori. Puterile occidentale încearcă să găsească o rezolvare diplomatică a conflictului. După ce s-a întâlnit aseară cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, secretarul de stat american, Condoleeza Rice, urmează să sosească azi la Tbilisi.

Evenimentul Zilei scrie despre distanţa dintre angajamentele lui Medvedev şi realitatea din Georgia , unde bombardamentele cu rachete sol-sol şi tirurile de artilerie continuă, iar armata rusă "face fărădelegea în teritoriile georgiene ocupate".

"Război al zvonurilor după ce SUA trimit ajutoare în Georgia" , titrează Gândul. În timp ce georgienii susţin că ruşii "minează oraşul Poti", o martoră povesteşte, pentru o televiziune din Rusia, cum armata georgiană a închis civili osetini într-un imobil pe care apoi l-a incendiat.

România Liberă scrie, sub titlul "Forţele ruse distrug oraşele georgiene" , că armata rusă s-a întors în oraşul Poti şi şi-a sporit efectivele din Gori, în ciuda armistiţiului încheiat.

În timp ce diplomaţii georgieni se străduiesc să pună capăt conflictului din Georgia, "Romania e reprezentată la Tbilisi de un ambasador plecat in concediu" , scrie Gardianul. "Ambasador al Romaniei la Tbilisi este dl Dan Mihai Barliba, un diplomat controversat, rechemat de doua ori de la post (masura care se ia in cazuri de incompetenta)", precizează publicaţia citată.

"Hitler şi Stalin au reînviat în Caucaz" , titrează Cotidianul. Preşedintele georgian Saakaşvilli şi-a legitimat poziţia amintind că, în 1939, şi Hitler a pretins că Polonia a atacat Germania, pentru a avea un pretext să declare război vecinului de la est, iar Uniunea Sovietică, condusă de Stalin, a folosit aceeaşi justificare atunci când a invadat, la sfârşitul aceluiaşi an, Finlanda.

"În sfârşit, Rusia spune lucrurilor pe nume" , scrie Jurnalul Naţional, care preia o declaraţie a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. "Ar trebui să fie dată uitării orice discuţie despre integritatea teritorială a Georgiei, deoarece cred că este imposibil de convins Oseţia de Sud şi Abhazia să fie de acord cu logica potrivit căreia acestea ar putea fi forţate să facă din nou parte din statul georgian", a spus Lavrov.

Pe acelaşi subiect, în Adevărul:

Cum poate fi oprită Rusia

România, dată ca exemplu în Caucaz

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite