Cine preia butonul nuclear pakistanez?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După demisia lui Pervez Musharraf, mediile politice internaţionale urmăresc cu sufletul la gură cine va fi următorul preşedinte al Pakistanului Deşi sunt vehiculate mai multe opţiuni,

După demisia lui Pervez Musharraf, mediile politice internaţionale urmăresc cu sufletul la gură cine va fi următorul preşedinte al Pakistanului

Deşi sunt vehiculate mai multe opţiuni, numele viitorului şef al statului pakistanez rămâne deocamdată un subiect de speculaţii.

Pakistanezii au cel mult 30 de zile la dispoziţie pentru a-l desemna pe viitorul lor lider. Până acum, singurul lucru cert este că o decizie în acest sens va fi luată de comun acord cu Partidul Popular Pakistanez (PPP), condus în prezent de Asif Ali Zardari (soţul fostului premier asasinat Benazir Bhutto) şi Liga musulmană, condusă de Nawaz Sharif, ambele formaţiuni făcând parte din coaliţia guvernamentală.

La scurt timp după demisia lui Musharraf, Asif Ali Zardari a declarat că o femeie ar putea deveni preşedinte, presa speculând că ar fi vorba de liderul paştun Asfandayr Wali Khan, care conduce partidul liberal aflat, de asemenea, în coaliţia de guvernământ.

Nu este exclus, susţin unii analişti, ca soţul lui Benazir Bhutto să urmărească, de altfel, accederea la funcţia supremă în stat.

Misiune delicată pentru viitorul lider

Următorul preşedinte pakistanez are "handicapul" de a prelua puterea din mâinile "unuia dintre cei mai slabi dictatori ai istoriei", după cum susţin unii analişti.

Potrivit acestora, Musharraf nu a fost capabil să conducă fără sprijinul "încrucişat" al celor două forţe antagonice ale începutului de secol XXI: SUA şi fundamentalismul islamic.

Pakistan, ţară de mari dimensiuni, aflată într-una dintre cele mai agitate zone geo-politice de pe glob, săracă şi suprapopulată, având însă un arsenal nuclear estimat la circa 150 de focoase, rămâne o sursă majoră de instabilitate în regiune.

Procesul de pace cu India riscă oricând să "deraieze", iar rebelii din provincia separatistă Baluchistan pot provoca o criză cu urmări majore, greu de prevăzut.

În acest context, viitorul lider, mai susţin experţii, nu poate merge înainte fără susţinerea Americii, dar nici nu îşi va permite să neglijeze pretenţiile extremiştilor islamici.

Viitorul preşedinte pakistanez ar putea fi o femeie
Asif Ali Zardari, copreşedinte al Partidului Popular Pakistanez

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite