Britanicii au pierdut o treime din valoarea pensiilor lor private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii aflaţi în pragul pensionării se confruntă cu o nouă lovitură: criza financiară le-a şters o treime din valorea pensiilor private pentru care au muncit o viaţă

Astfel, britanicii care se vor pensiona în această perioadă, vor avea pensiile cu o treime mai mici decât cei pensionaţi în urmă cu trei ani, relatează "The Telegraph". Explicaţia: o cădere de 15%, de pildă, din valoarea acţiunilor (fondurile private de pensii investesc banii) reduce valoarea unui fond de pensii individual de la 100.000 de lire sterline la 85.000 de lire. La această scădere contribuie şi menţinerea dobânzii de referinţă la minime record.

Analiştii de la PriceWaterhouseCoopers estimează că britanicii care ar fi dorit să se pensioneze anul acesta sunt "prinşi între ciocan şi nicovală" şi că ar putea să fie nevoiţi să îşi amâne pensionarea până condiţiile pieţei se vor îmbunătăţi. Avertismentul vine după ce Banca Angliei a anunţat că şi-a încheiat programul de cumpărare de obligaţiuni, prin care pompa în economie 75 de miliarde de lire.

Decizia i-a alarmat pe managerii fondurilor de pensii, care au avertizat că schemele de pensionare vor deveni astfel mai greu de finanţat.
Indicele bursier FTSE a pierdut 15% din valoare din mai şi până acum, ceea ce a tăiat din valoarea fondurilor de pensii. Iar acest lucru se traduce în scăderi mari ale sumei pe care ar trebui să o primească un pensionar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite