Lacrimi şi rugăciuni la întâlnirea Papei cu victimele abuzurilor sexuale ale preoţilor - Revista presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională scrie despre vizita Papei în Malta, unde a întâlnit victimele abuzurilor sexuale, Ziua Amintirii morţilor în Israel şi relege Ugandei a împlinit 18 ani. Printre alte subiecte, Obama  vrea ca spitalele să respecte dreptul homosexualilor la vizite, iar zborurile de test indică faptul că spaţiul aerian european este sigur.

Lacrimi şi rugăciuni la întâlnirea Papei cu victimele abuzurilor sexuale

Papa  Benedict XVI a avut o întâlnire emoţionantă cu victimele abuzurilor sexuale comise de preoţi din Malta, în cadrul căreia a promis că "vinovaţii vor fi aduşi în faţa justiţiei". Cu lacrimi în ochi, Papa şi-a exprimat "ruşinea şi tristeţea faţă de suferinţa victimelor şi familiilor acestora". Este pentru prima dată de la izbucnirea scandalului de pedofilie, când suveranul pontif se întâlneşte cu victimele abuzurilor, scrie BBC. Papa s-a rugat cu ei şi a oferit asigurări că Biserica face tot ceea ce-i stă în putere pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei vinovaţi de abuzuri şi pentru a implementa măsuri care să-i protejeze pe tineri în viitor. Trei preoţi sunt acuzaţi că au abuzat sexual copii orfani în anii 1980-1990, în Malta.

Preşedintele Israelian: "Nu subestimaţi Israelul"

Israel celebrează Ziua Amintirii morţilor săi în serviciul naţiunii, ocazie cu care preşedintele Shimon Peres a declarat că inamicii ţării "nu ar trebui să subestimeze capacităţile Israelului de a se apăra". Ceremonia de duminică seară a fost deschisă cu sunetul sirenelor care, timp de un minut, au răsunat pe întreg teritoriul ţării, în memoria celor 22.684 soldaţi morţi în urma războaielor. Preşedintele israelian şi-a început discursul omagiind soldaţii căzuţi, după care s-a referit la pericolul inamicilor. "Există încă cei care urmăresc să ne distrugă: în primul rând regimul opresiv iranian, care urmăreşte controlarea Orientului Mijlociu. Nu trebuie să uităm de aceste ameninţări, dar nici ei nu trebuie să subestimeze capacităţile noastre", a transmis Shimon  citat de Ynetnews.

Regele Ugandei a împlinit 18 ani şi a preluat frâiele regatului

Unul dintre ultimii regi rămaşi din Uganda a împlinit 18 ani, eveniment sărbătorit în cadrul unei ceremonii de patru zile ce s-a încheiat duminică şi în urma căreia tânărul poate prelua controlul total al regatului său, în partea de vest a ţării. King Oyo a fost încoronat când avea doar trei ani, după moartea tatălui său. Fiind minor, el a beneficiat de un grup de consilieri care să-l ajute la conducere.  Acum însă, Oyo poate lua singur decizii în conducerea celor aproximativ două milioane de oameni, scrie CNN.

Obama vrea ca spitalele să respecte dreptul homosexualilor la vizite

Preşedintele american Barack Obama a emis un memoriu prin care solicită spitalelor să accepte fonduri Medicaid (pentru cei săraci) şi Medicare (pentru persoanele în vârstă) care să le permită partenerilor homosexuali dreptul la vizite. Obama a cerut ca spitalele care participă la programele finanţate de Guvern săp respecte dreptul pacientului de a alege pe cine vizitează. "În fiecare zi, în America, pacienţilor le este refuzată prezenţa persoanelor dragi în cazul urgenţelor medicale sau internărilor prelungite. De asemenea, cuplurile gay sunt afectate de interzicerea de a sta lângă partenerul lor", a spus Obama citat de Reuters.

Zborurile de test indică faptul că spaţiul aerian european este sigur

Câteva zboruri efectuate duminică pentru a testa dacă pot fi reluate cursele aeriene, au dus la concluzia că spaţiul aerian european ar pute fi sigur pentru zboruri, dar oficialii nu au făcut promisiuni că perturbările cauzate de norul de cenuşă vulcanică s-au terminat. "Rezultatele acestor zboruri indică faptul că nu există impact în zonă", a declarat secretarul de stat spaniol pentru afaceri europene, Diego Lopez Garrido, citat de CNN. Comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas, a declarat că, "dacă norul de cenuşă îşi continuă aceeaşi traiectorie, aproximativ 50% din spaţiul aerian european nu va mai fi afectat astăzi".



În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite