Preşedintele ungar şi-a dat demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt şi-a dat demisia în urmă cu câteva minute, după ce a fost acuzat de plagiat. Lucrarea sa de doctorat conţine pasage întregi copiate din rapoartele unui expert bulgar.

UPDATE 18.22
Parlamentul Ungariei a acceptat demisia preşedintelui Pal Schmitt, informează MTI.

Decizia a fost luată cu 338 de voturi pentru, cinci împotrivă şi şase abţineri.

Atribuţiile prezidenţiale vor fi preluate temporar de preşedintele Parlamentului, Laszlo Kover.

"În situaţia actuală, persoana preşedintelui creează diviziuni din cauza cazului plagiatului şi, în acest caz, îmi închei activitatea de preşedinte", a declarat Schmitt în Parlament.

Schmitt, în vârstă de 69 de ani, argumentase până acum că acuzaţiile de plagiat care îl vizează nu au nicio legătură cu activitatea sa de preşedinte.

Joia trecută, titlul său de doctor fusese retras pe fondul acuzaţiilor de plagiat. Senatul Universităţii Semmelweiss şi-a motivat hotărârea prin faptul că „teza de doctorat nu corespunde nici metodelor ştiinţifice, nici celor etice".

Lucrarea avea ca temă istoria Jocurilor Olimpice și fusese susţinută în urmă cu 20 de ani.

La începutul lunii ianuarie, săptămânalul ungar HVG a publicat fragmente din teza lui Pal Schmitt, prezentată ca o traducere din limba franceză a unei lucrări aparţinând unui expert bulgar, Nikolai Georgiev.

„Reproducerea lucrării bulgarului Georgiev, pe 180 de pagini din cele 215 ale tezei lui Pal Schimtt, permite să se tragă concluzia că este vorba despre un plagiat", a scris publicația menționată, amintește Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite