FOTO VIDEO Iată ce armă de spionaj au folosit libienii în lupta împotriva lui Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lupta împotriva regimului Gaddafi, rebelii libieni s-au folosit atât de armament clasic de război, cât şi de echipamente sofisticate de supravehere, precum o dronă fabricată în Canada de 120.000 de dolari bucata. Astfel, insurgenţii au preluat controlul asupra capitalei Tripoli, iar preşedintele Muammar Gaddadi a lăsat în urma lui doar un album cu poze cu fostul secretar de stat american, Condoleezza Rice, scrie Discovery News.

Apar tot mai multe informaţii despre modul în care insurgenţii au reuşit să combată forţele armate ale lui Gaddafi. Potrivit Discovery News, un avans l-au dobândit prin utilizarea unei mini-drone de supraveghere concepută de firma canadiană Aeryon Labs. Aceasta a fabricat dispozitivul Aeryon Scout, în valoare de 120.000 de dolari.

Compania Aeryon Labs a anunţat, marţi, că a furnizat "într-un mod discret" insurgenţilor din Libia o dronă mică de supraveghere.

Dimensiunile acesteia sunt atât de reduse încât încape într-un rucsac sau într-o valiză şi cântăreşte doar 1 kilogram şi 300 de grame. Drona are patru rotoare în centrul cărora există o cameră de luat vederi, funcţională şi pe timpul nopţii. Dispozitivul este controlat printr-o tabletă touchscreen, care are memorată harta zonei în care se află.

Click pentru a vedea GALERIA FOTO cu drona high-tech utilizată de rebelii libieni

image

Fondatorul şi directorul Aeryon Labs, David Kroetsch, a declarat pentru "The New York Times" că a fost contactat de un reprezentant al Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) din Libia, în luna iunie, după ce câţiva membri ai grupării de rebeli au descoperit site-ul companiei sale.

"Ştiau (insugenţii, n.r.) că trebuie să acţioneze şi aerian pentru că se luptau, practic, legaţi la ochi. Nu-şi permiteau, totuşi, să cumpere elicoptere", a explicat Kroetsch.

"Sistemul este perfect operaţional, nu au existat incidente", a precizat preşedintele Zariba Security, Charles Barlow, care a colaborat cu rebelii din cadrul CNT, se arată într-un comunicat de presă al companiei Aeryon.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite