Algeria refuză să-l primească în ţară pe Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Muammar Gaddafi, "persona non grata" în Algeria FOTO: EL Mundo
Muammar Gaddafi, "persona non grata" în Algeria FOTO: EL Mundo

Guvernul algerian a refuzat să-i ofere azil preşedintelui libian Muammar Gaddafi. Anunţul a fost făcut la doar câteva zile după ce o parte din familia prezidenţială a primit refugiu în Algeria, pe motive "umanitare".

Potrivit publicaţiei algeriene, El-Watan, Muammar Gaddafi a încercat să ia legătura cu preşedintele Abdelaziz Bouteflika pentru a cere azil pentru el şi restul familiei rămase în Libia. El-Watan scrie că liderul libian a telefonat omologului său din oraşul Ghadamis din Libia, aflat în apropiere de graniţa cu Algeria şi Tunisia.

Soţia lui Gaddafi, Safia, şi trei dintre copiii lui, au primit azil în Algeria, la începutul acestei săptămâni. "Găzduirea pe teritoriul ţării a membrilor familiei lui Gaddafi este justificată din motive umanitare", a explicat un diplomat algerian, citat de El-Watan.

Aceeaşi motivaţie nu se aplică, însă, şi în cazul preşedintelui libian. O sursă apropiată preşedintelui Abdelaziz Bouteflika a declarat că şeful de stat a refuzat să primească telefoanele date de Muammar Gaddafi (foto) în care voia să ceară azil pentru el şi restul familiei rămase în Libia.

Potrivit aceleiaşi surse a cărei identitate este protejată, Gaddafi a sunat din Ghadamis, un oraş din Libia apropiat de graniţa cu Algeria şi Tunisia.

"Este prima oară când Gaddafi sau unul dintre emisarii săi a încercat să intre în legătură cu preşedintele pentru eventuale negocieri, dar poziţia Algeriei este clară şi neutră: Refuzăm să ne implicăm în probleme Libiei", a continuat sursa citată

image

"Nu am analizat niciodată ipoteza în care Gaddafi ar veni să bată la uşa noastră", a precizat, la rândul lui, ministrul algerian de Externe, Mourad Medelci, pentru postul privat de radio Europe 1, cu câteva ore înaintea deschiderii, la Paris, a unei conferinţe internaţionale pe tema viitorului Libiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite