Un taliban primeşte 1.660 de lire sterline pentru fiecare soldat NATO ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uciderea unui soldat NATO este răsplătită cu 200.000 de rupii pakistaneze, adică circa 1.660 de lire sterline, sau peste 2.000 de euro, potrivit comandanţilor insurgenţilor, anunţă Times Online.

Banii ar proveni de la taxele impuse fermierilor care cultivă opium, de la donatori din statele din Golf, care varsă fonduri în rezistenţa talibană prin Dubai, şi de la importanţi lideri talibani din Pakistan.

Astfel, pentru cei 213 soldaţi NATO ucişi în acest an în Afganistan, talibanii au încasat circa 350.000 de lire sterline sau peste 400.000 de euro.

Potrivit liderilor talibani recompensa pusă pe capul soldaţilor NATO s-a dublat faţă de începutul anului trecut. Insurgenţii atacă patrule sau convoaie, plătesc surse sau informaţii din presă pentru a afla unde se deplasează militarii. Pentru a afla câţi soldaţi au reuşit să omoare apelează la relatările localnicilor.

"Nu putem să-i minţim pe comandanţi, deoarece aceştia pot verifica dacă a fost sau nu o luptă în zonă. primim bani dacă reuşim să caputrăm şi echipament militar NATO. Capturarea unei arme este răsplătită cu 1.000 de dolari, circa 690 de lire sterline", a declarat un comandant al talibanilor din provincia Khost. Acesta controlează circa 60 de insurgenţi, potrivit Times Online.

De obicei, banii ajung la luptătorii talibani prin tradiţionalul sistem hawala folosit în multe ţări musulmane.

"Pentru noi, sunt mulţi bani. Nu ne pasă că omorâm străini, sângele lor ne permite să ne hrănim familiile şi cu cât ucidem mai mulţi, cu atât îi slăbim mai mult. Bineînţeles că  sărbătorim acest lucru", spune un lider insurgent din provincia Ghazni.

Guvernul afgan lucrează la o strategie de a-i ţine departe de lupte pe insurgenţii mai puţin învechiţi în lupte oferindu-le locuri de muncă în agricultură, educaţie profesională în ţesutul covoarelor sau prin asimilarea lor în forţele de ordine afgane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite