Cine sunt susţinătorii preşedintelui egiptean Mubarak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de o săptămână, opozanţii preşedintelui egiptean Hosni Mubarak s-au strâns în piaţa Tahrir din Cairo pentru a cere demisia şefului statului. De miercuri însă, situaţia s-a schimbat.

În dimineaţa de după discursul lui Mubarak, în care a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat în septembrie, mii de suporteri au ieşit în piaţa Tahrir, urmând un nou val de violenţe, de această dată între manifestanţii pro şi contra Mubarak.

Bineînţeles că nu au întârziat să apară suspiciunile asupra faptului că demonstranţii pro-Mubarak nu erau simpli cetăţeni veniţi să-l susţină pe cel care a condus Egiptul timp de trei decenii.

În timpul luptelor dintre cele două părţi, unii susţinători ai preşedintelui au fost capturaţi de către oponenţii săi. În timp ce unii s-au îngrozit şi au implorat să fie lăsaţi în viaţă, susţinând că au fost plătiţi de guvern să iasă în stradă, alţii s-au dovedit a avea asupra lor obiecte ce demonstrau că sunt poliţişti îmbrăcaţi în civil.

Shadi Hamid, un analist din Qatar a declarat pentru CNN că folosirea acestei tactici pentru a dispersa demonstraţiile reprezintă "o strategie folosită de regim de multă vreme".

"Există, de obicei, câţiva bătăuşi în cadrul unui protest, care aşteaptă pur şi simplu. Sunt îmbrăcaţi în haine de civil, iar de obicei merg şi atacă protestatarii. Egiptenii au mai văzut această strategie de câteva ori, astfel că şi-au dat seama destul de repede ce se întâmplă cu adevărat", a declarat Hamid.

"Se pare că mare parte din această violenţă este orchestrată de către autorităţile egiptene, cu scopul de a pune capăt protestelor anti-guvernamentale, de a restabili controlul în urma demonstraţiilor publice fără precedent", a spus Hassiba Hadj Sahraoui, director adjunct al Programului Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a negat, la televiziunea de stat, că din rândul demonstranţilor au fost confiscate acte de identificare aparţinând poliţiştilor. Şi chiar de ar fi fost aşa, ele erau false sau furate, a adăugat el.  Însă transmisiile realizate de CNN din piaţa Tahrir nu au conincis însă cu cele făcute de televiziunea de stat.

Mai mulţi jurnalişti CNN au auzit de la demonstranţi pro-Mubarak că se află în slujba guvernului. Angajaţi de la compania naţională de Petrochimie au declarat că li s-a ordonat să vină în piaţă şi să protesteze.



"Li s-a spus să iasă în stradă. Sunt bine organizaţi, iar asta dă de bănuit, mai ales faptul că se aflau pe cămile şi pe cai. Acestea sunt tehnici anormale de protest. Scopul este acela de a crea impresia că există în continuare sprijin pentru Mubarak şi pentru a-i determina pe protestatari să părăsească piaţa Tahrir", a explicat un analist pentru CNN, adăugând că preşedintele pune în faţa poporului egiptean două alternative: libertatea şi securitatea, sperând că ei o vor alege pe cea din urmă.

La televiziunea de stat demonstranţii pro-Mubarak au fost identificaţi ca fiind angajaţii din turism. Există egipteni care lucrează în industria turismului şi care sunt extrem de deranjaţi de protestatari, acuzându-i că aduc instabilitate acestei afaceri.

Suspiciunile sunt date şi de faptul că forţele de securitate nu au intervenit să oprească violenţele. "La început nu a existat poliţie sau armată care să separe cele două mulţimi, ceea ce este destul de suspect pentru a lua în calcul varianta cu agenţi de securitate", a mai spus analistul.

Jurnalistul şi protestatarul Reham Saeed a declarat pentru CNN că a vazut intrând în hotel oameni purtând uniforme de poliţie, după care aceleaşi persoane au ieşit îmbrăcate în civil şi s-au alăturat susţinătorilor preşedintelui.

Televiziunea de stat a intervievat mai multe persoane de la demonstraţie care au declarat că îl susţin pe preşedinte pentru că a asigurat stabilitatea şi independenţa.

"De 30 de ani am trăit în pace. Preşedintele Mubarak a păstrat siguranţa şi nu am devenit o ţară care să primească ordine de la forţele externe, aşa cum vrea acum preşedintele barack Obama. Ei vor să devenim un al doilea Irak, iar asta nu se va întâmpla", a declarat un susţinător al lui Mubarak.

Un alt manifestant pro-preşedinte a declarat: "Nu am plâns când tatăl meu a murit, am plâns când Mubarak a vorbit ieri. Am crescut privindu-l, avandu-l ca lider al acestei naţiuni."

"Mubarak este tatăl nostru. Nimeni nu-şi poate insulta şi batjocori bătrânii. Dacă facem asta, ne depreciem. Acesta este modul în care ne distrugem ţara", a spus şi o femeie.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite