Cu ce forţe ar putea interveni statele aliate în Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că o intervenţie aeriană în Libia este iminentă. Află aici din ce avioane este compusă flota aeriană care ar putea bombarda Libia.

La operaţiunile aeriane au promis să participe şi state arabe, relatează AFP, care prezintă detalii despre forţele care ar putea fi folosite.

Franţa ar putea trimite să atace Libia circa 100 de avioane de vânătoare, în special Rafale şi Mirage 2000, precum şi avioane-radar Awacs.

Bazele aeriene Solenzara din Corsica şi N'Djamena din Ciad ar putea servi ca punct de întâlnire, iar portavionul Charles de Gaulle, care se află în prezent la Toulon (în sudul Franţei), ar putea fi trimis spre costele libiene.

Londra a decis mobilizarea de avioane de luptă Tornado şi Eurofighter la bazele sale din apropierea Libiei. La baza aeriană din Cipru au fost staţionate recent trei avioane-radar Awacs. De asemenea, două fregate britanice sunt în prezent în Marea Mediterană.

Alături de Paris, Washingtonul a fost principalul susţinător al unei intervenţii aeriene în Libia. Pentru raidurile aeriene asupra statului din nordul Africii, SUA vor folosi mai multe avioane F-15 şi F-16, care se află deja la baza Sigonella (Sicilia).

Portelicopterul Bataan şi două nave de susţinere urmează să fie trimise începând de miercuri către Marea Mediterană.

Tot în Marea Meditereaneană, SUA dispun şi de  două distrugătoare lansatoare de rachete, ambele echipate cu rachete de croazieră Tomahawks.

Şi Canada a promis sprijin militar pentru o intervenţie militară în Libia. Canadienii au anunţat că ar putea trimute în Libia şase bombardiere CF-18, precizând că are nevoie de două zile pentru a-şi pregăti navele. Totuşi, canadieni au deja în regiune o navă de război.

Italia a propus folosirea a şapte baze aeriene, în special Sigonella, în Sicilia, pentru o ofensivă a aliaţilor împotriva trupelor lui Gaddafi.

Alianţa Nord-Atlantică (NATO
) a decis să rămână departe de acest conflict. Potrivit AFP, Alianţa ar putea juca un rol de susţinere. Avioane radar Awacs ale NATO sunt deja prezente în Marea Mediterană şi zboară 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, de o săptămână. NATO a trimis recent şi trei nave în aceeaşi zonă, în timp ce forţele sale de geniu sunt în apropiere.

Danezii au precizat că pot susţine efortul militar împotriva Libiei cu maxim şase avioane de vânătoare F-16 şi un avion de transport.

Şi Norvegia a promis o contribuţie. AFP precizează că ar putea fi vorba despre avioane de transport Hercules şi de avioane de vânătoare F-16.

Belgienii
ar putea trimite şi ei între "patru şi şase" avioane F-16, care să atace Libia, mobilizate în prezent în cadrul NATO, precum şi o navă pentru detectarea minelor.

Spania
a promis "mijloace navale şi aeriene" şi a autorizat folosirea bazei aeronavale Rota, situată în apropiere de strâmtoarea Gibraltar, precum şi a celei din Moron, în sudul Seviliei, informează Mediafax, citând AFP.

Emiratele Arabe Unite au promis că vor participa cu 24 de avioane (Mirage 2000-9 şi F16), iar Qatarul urmează să trimită între patru şi şase avioane de tip 2000-5.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite