FOTO VIDEO Atac sinucigaş de la sediul British Council din Kabul, soldat cu 12 morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei explozii puternice s-au produs, vineri dimineaţă, la sediul British Council din capitala afgană Kabul, cauzând moartea a peste 12 persoane. Atentatul de la agenţia britanică internaţională specializată în educaţie şi cultură a fost revendicat de talibani.

Începând cu ora locală 05.45 (04.15 ora României), până la ora locală 08.00 (06.30 ora României) au avut loc patru explozii la sediul agenţiei britanice British Council, din Kabul.

Primele trei deflagraţii au fost foarte puternice, fiind însoţite de tiruri susţinute se auzeau în continuare în interiorul complexului. O a patra explozie, mai uşoară, a fost auzită înainte de ora 08.00.

image

"Au avut loc două explozii declanşate de kamikaze, oamenii mei sunt la muncă", a declarat înainte de producerea celei de-a treia explozii şeful Poliţiei din Kabul, Ayub Salangi, adăugând că alte detalii vor fi furnizate ulterior.

Autorităţile au anunţat, iniţial, trei decese în urma atacului, dar în câteva ore de la atac cifra a urcat la 12, scrie "The Telegraph". Naţionalităţile lor nu au fost făcute publice, iar oficialii se aşteaptă ca numărul morţilor să crească. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Kabul, Hashmat Stanikzai, a precizat, însă, că doi dintre morţi fac parte din rândul forţelor de ordine, iar alte două persoane erau angajate la salubritate şi făceau curăţenie chiar în apropiere de atacatorul sinucigaş când acesta a detonat bomba.

"Bănuim că au fost opt sau nouă sinucigaşi ascunşi în clădirea British Council. Aduseseră arme cât pentru o luptă de o zi", au declarat surse ale poliţiei pentru BBC News.

În timp evacuării zonei, localnicii care lucrau la magazinele din apropiere au spus că au văzut aproximativ nouă atacatori înarmaţi cu grenade, mitraliere şi puşti de asalt AK 47, care alergau către British Council, trăgând rafale de gloanţe în direcţia clădirea.

O sursă din cadrul Forţelor NATO în Afganistan (ISAF) a declarat că ţinta atentatelor a fost sediul agenţiei internaţionale British Council, în timp ce un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că ţinta atacului au fost consulatul britanic şi o anexă a ONU.

"Astăzi (vineri) este aniversarea independenţei noastre obţinută faţă de britanici în urmă cu 92 de ani. Atacul de astăzi marchează această zi. Britanicii ne-au invadat din nou ţara", a declarat Zabihulllah Mujadahid. Un purtător de cuvânt al Misiunii ONU în Afganistan (UNAMA), Dan McNorton, a dezminţit că o clădire a ONU ar fi fost vizată de atac.

Ambasada britanică nu a făcut niciun comentariu pentru moment.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite