A început pelerinajul la Mecca. S-au strâns deja aproape două milioane de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinaj la Mecca, Arabia Saudita
Pelerinaj la Mecca, Arabia Saudita

Peste 1,5 milioane de pelerini au sosit deja în regiunea Mecca, potrivit Reuters, deşi, normal, pelerinajul musulmanilor începe în acest an abia pe 4 noiembrie. A fost cel mai turbulent an al Orientului Mijlociu, însă Arabia Saudită a reuşit să evite protestele.

Călătoria la Mecca şi Medina, unde profetul Muhamad a fost înmormântat cu peste 1.400 de ani în urmă, este unul dintre cei cinci piloni ai Islamului. Fiecare musulman trebuie să facă această drum măcar o dată în viaţă.

Autorităţile saudite au cheltuit în acest an sume mari pentru a evita repetarea evenimentelor care au făcut victime întrecut, precum incendii, prăbuşirea hotelurilor, ciocniri între poliţie şi protestatari şi călcarea în picioare datorită panicii. În acest an, pelerinajul musulmanilor, urmează revoltelor ce au avut loc în lumea arabă şi tensiunilor în creştere dintre Arabia Saudită, o ţară sunită, şi Iranul şiit.

Arabia Saudită, care deţine cele mai sfinte locuri ale islamului, se erijează în „gardianul" acestei religii şi îşi asumă responsabilitatea de a menţine ordinea în timpul pelerinajului, când sosesc aici musulmani din diferite secte.

An turbulent


Arabia Saudită a fost ocolită de protestele ce au avut loc în întreaga lume arabă, care au îndepărtat de la putere liderii din Tunisia , Egipt şi Libia şi care au dus la revolte violente în Siria, Yemen şi Bahrain.
Regele Abdullah al Arabiei Saudite a oferit susţinere aliaţilor care s-au confruntat cu revolte populare şi a reuşit să evite proteste similare în ţara sa, unde a interzis demonstraţiile şi a cheltuit 130 de miliarde pentru asigurarea de locuinţe şi alte beneficii sociale.
„Allah nu a vrut ca Mecca să fie un loc de dispute, certuri, sau să fie folosit în scopuri politice sau pentru promovarea unor secte", a declarat liderul religios al Arabiei Saudite, şeicul Abdulaziz Al al-Shaikh.

Liderii saudiţi se tem că Iranul este în spatele revoltei ce a avut loc în rândul populaţiei şiite majoritare din Bahrain împotriva monarhiei sunite din această ţară. De asemenea ei au afirmat că un protest violent ce a avut loc în această lună în rândul minorităţii şiite din Arabia Saudită a fost instigat de o „putere străină".
Divergenţe cu Iranul
În această lună, autorităţile SUA au declarat că doi iranieni au complotat pentru asasinarea ambasadorului saudit la Washington, cu susţinere din partea Teheranului. Iranul a negat acuzaţiile.

În 1987, ciocnirile dintre pelerinii iranieni şi forţele de securitate saudite au făcut sute de victime.
În timpul pelerinajului, poliţia religioasă saudită patrulează prin oraşele sfinte pentru a se asigura că pelerinii se poartă potrivit interpretării stricte a islamului de către autorităţile saudite.
„În ceea ce priveşte serviciile guvernului şi securitatea, totul e în regulă. Problema e numai cu poliţia religioasă, care ne deranjează", a declarat un cleric şiit din Irak, citat de Reuters. El a spus că i-au fost confiscate cărţile religioase.

Trei milioane de pelerini

Marea Moschee din Mecca este principala atracţie pentru peste 6 milioane de pelerini care vin aici în cursul unui an, dintre care 2,5 - 3 milioane sunt aşteptaţi în acest sezon. Un proiect de extindere va permite ca moscheea să poată găzdui 2 milioane de pelerini, prin instalarea unor punţi pietonale.
Zona din jurul moscheii este şi ea transformată. Aici sunt construite clădiri înalte pentru a găzdui fluxul mare de vizitatori.

În acest an, a fost dat în exploatare un segment dintr-o nouă cale ferată în valoare de 1,8 miliarde de dolari.
Printre ritualurile ce trebuie îndeplinite în cursul pelerinajului, se numără înconjurarea de şapte ori a clădirii Kaaba, o construcţie în formă de cub din centrul Marii Moschei, rugăciunea la Muntele Arafat şi „lapidarea diavolului", prin aruncarea cu pietre în trei pereţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite