VIDEO-FOTO-UPDATE-Trupele israeliene au descoperit arme la bordul vaselor din convoiul atacat în Fâşia Gaza /16 morţi şi 30 de răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un convoi de vase organizat de o fundaţie turcă, ce a plecat spre Gaza trasportând activişti pro-palestinieni şi ajutoare, şi-a schimbat cursul, pentru a căpăta distanţă de navele marine israeliene care le-au semnalizat, cerându-le să se identifice şi avertizându-le că nu li se va permite să spargă blocada asupra Fâşiei Gaza.

UPDATE Reacţii: Comunitatea internaţională critică operaţiunea trupelor israeliene în Gaza

UPDATE Trupele israeliene au descoperit arme la bordul vaselor din convoiul atacat

UPDATE 16 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte peste 30 au fost rănite, după ce forţele israeliene au atacat un convoi de nave care transportau ajutoare destinate Fâşiei Gaza, a anunţat postul militar de radio israelian, potrivit Al Jazeera.

Potrivit armatei israeliene, patru militari au fost răniţi de focuri de armă trase de la bordul vaselor sau înjunghiaţi. Unul dintre ei este în stare gravă.

În timpul operaţiunii, soldaţii s-au confruntat cu violenţe fizice din partea protestatarilor, care i-au atacat cu muniţie de război, a spus un purtător de cuvânt al armatei de la Ierusalim.

Potrivit Jerusalem Post, flotila de protest Gaza vrea ca orice confruntare să aibă loc pe timp de zi şi nu noaptea. Duminică noapte, convoiul se afla la aproximativ 150 de mile de Gaza, când a fost reperat de navele militare israeliane. Acestea încearcă să împiedice flotila cu ajutoare internaţionale să apargă blocada asupra Fâşiei Gaza.



După mai multe zile de întârzieri cauzate de dificultăţi diplomatice şi mecanice, şase nave au plecat duminică după-amiază spre apele din largul Fâşiei Gaza. Convoiul a fost iniţiat de o fundaţie islamică turcă, IHH, care are puternice legături cu Hamas şi alte grupări islamice din lume.

"Navele israeliene ne-au mai oprit şi în trecut prin diverse moduri, dar nu vrem să ne lăsăm intimidaţi. Avem atâţia oameni care doresc să meargă în Gaza, încât nu contează ce au de gând israelienii. Atâta timp cât sunt oameni care vor să meargă şi să trimită nave, această acţiune va continua", a declarat unul dintre iniţiatorii mişcării.

image

Flotila, care include trei nave de marfă şi trei nave de pasageri, transportă materiale pe care Israel le interzice să ajungă în Fâşia Gaza în mod regulat, cum ar fi ciment şi alte materiale de construcţii sau alimente. De asemenea, activiştii au declarat că transportă sute de scaune cu rotile electrice, case prefabricate şi purificatoare de apă.

Israelul acuză ca fiind ilegală încercarea acestor vase de a sparge blocada asupra Fâşiei Gaza şi a avertizat că forţele navale israeliene sunt pregătite să intercepteze navele şi să trasfere încărcătura  în Fâşia Gaza. De asemenea,  pasagerii vor fi deportaţi, iar cei care refuză să părăsească ţara de bună voie vor fi arestaţi. Aproximativ 700 de activişti pro palestinieni se află la bordul navelor.

Israel şi Egipt au impus blocada asupra Gaza, după ce militanţii Hamas au pus în stăpânire în mod violent asupra litoralului, în iunie 2007.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite