Poliţia din Dubai cere arestarea premierului israelian Benjamin Netanyahu în cazul asasinării unui lider Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Asasinarea liderului Hamas în Dubai a declanşat un adevărat scandal între lumea arabă şi Israel. Comandantul poliţiei din Dubai a anunţat că a prezentat procurorului emiratului o cerere în vederea arestării premierului israelian, Benjamin Netanyahu, sub acuzaţia că a ordonat asasinarea lui Mahmoud al-Mabhouh.

Decizia finală de a cere mandat de arestare internaţional împotriva lui Netanyahu revine autorităţilor politice ale emiratului.

"În prezent, sunt perfect sigur că Mossad-ul este (cel responsabil pentru această crimă - n.r)", a declarat generalul Dhahi Khalfan. "I-am prezentat procurorului general o cerere pentru arestarea lui Netanyahu şi a şefului Mossad-ului (Meir Dagan)", a adăugat acesta, citat de AFP şi preluat de Mediafax.

Acesta a precizat că este conştient că şeful Guvernului de la Tel Aviv nu va fi niciodată arestat, dar este necesară urmărirea "celui care a ordonat crima", nu numai a criminalului.

Mahmoud al-Mabhouh, considerat de Israel principalul pion în contrabanda cu arme cu destinaţia Fâşia Gaza, controlată de mişcarea islamistă Hamas, a fost găsit mort în camera unui hotel din Dubai, la 20 ianuarie, notează Mediafax.

Autorităţile israeliene au negat orice implicare a Mossad-ului, serviciul secret, în crima din Dubai.

Generalul Khalfn "Benjamin Netanyahu va fi primul cercetat de justiţie deoarece el este cel care a semnat decizia de asasinare a lui Mabhouh", declarase generalul Khalfn încă de săptămâna trecută.

Poliţia din Dubai a publicat o listă cu 26 de suspecţi cu paşapoarte false (12 britanice, şase irlandeze, patru franceze, trei australiene şi unul german) împreună cu fotografiile acestora, precizând că acestea sunt autentice şi că suspecţii le-au utilizat fraudulos prin furt de identitate.

Generalul Khalfan, care a evocat un al 27-lea suspect european neidentificat, a adăugat marţi că paşapoartele occidentale vor fi atent verificate.

De altfel, Emiratele Arabe Unite au anunţat că interzic intrarea cetăţenilor israelieni în ţară, chiar dacă aceştia mai au şi un alt paşaport dintr-o altă ţară.

Potrivit autorităţilor poliţieneşti din Dubai, doi membri ai comando-ului au "ajuns în Statele Unite după asasinat, după ce au trecut printr-un stat european". Potrivit presei, este vorba despre Roy Allan Cannon, deţinător al unui paşaport britanic, şi Evan Dennings, deţinător al unui paşaport irlandez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite