UPDATE AIEA: Iranul a făcut un nou pas spre producerea unei arme nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA acuză Iranul că deţine o fabrică nucleară secretă
SUA acuză Iranul că deţine o fabrică nucleară secretă

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) se arată extrem de îngrijorată de activitatea nucleară a Teheranului, potrivit unui raport onţinut de AFP.

"Informaţiile de care dispune Agenţia (...) fac să crească îngrijorarea cu privire la existenţa potenţială a unor activităţi secrete ale Iranului, trecute sau prezente, legate de dezvoltarea unei încărcături nucleare pentru o rachetă", a spus noul director general al agenţiei ONU, japonezul Yukiya Amano, în primul său raport adresat Consiliului Guvernatorilor AIEA.

Potrivit raportului obţinut de jurnaliştii de la AFP, Teheranul a început, în uzina sa de la Natanz, să îmbogăţească uraniul la un nivel ridicat, de 19,8%. Specialiştii internaţionali atrag atenţia că un uraniu îmbogăţit la un nivel de 20% ar putea apropia Iranul de producerea unei arme atomice. Trebuie precizat, totuşi, că pentru o armă nucleară nivelul de îmbogăţirte al uraniului trebuie să fie de peste 90%.

Până în prezent Teheranul opera cu un uraniu cu un coeficient de îmbogăţire de 3,5%, nivel suficient pentru a servi drept combustibil într-o centrală nucleară.

Agenţia spune pentru prima dată că este îngrijorată de activităţile în curs ale Iranului, în timp ce în precedentele rapoarte nu se luau în considerare decât activităţile trecute.

Teheranul a afirmat în repetate rânduri că nu va folosi uraniul îmbogăţit 20% decât pentr  producerea de combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran, unde sunt fabricaţi izotopii medicali de care Iranul are nevoie urgent.

"La 10 februarie, când inspectorii AIEA au venit la centrul-pilot de îmbogăţire, ei au fost informaţi că Iranul a început deja să alimenteze din seara precedentă o cascadă de centrifuge cu UF6 (hexaflorură de uraniu)", specifică raportul.

De asemenea, raportul specifică faptul că Republica Islamică a transferat o mare parte din stocurile sale de uraniu slab îmbogăţit, adică 1.950 de kilograme dintr-un total de 2.065 de kilograme, spre centrul de îmbogăţire a uraniului la cel mai înalt nivel, ceea ce împiedică AIEA să constante că uraniul îmbogăţit va fi folosit doar în scopuri paşnice.

SUA: Raportul AIEA arată că Iranul nu-şi respectă obligaţiile internaţionale

Washingtonul nu a rămas indiferentă la raportul AIEA care arată că Iranul a reuşit îmbogăţirea uraniului până la 19,5%.

"Raportul demonstrează încă o dată că Iranul nu a reuşit să-şi respecte obligaţiile internaţionale. Am spus întotdeauna că dacă Iranul nu reuşeşte să îşi respecte obligaţiile internaţionale, vor exista represalii", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite